Alberto Aular pao 200 metara od cilja. Svejedno je osvojio CRO Race

Autor:

30.09.2023 - Ozalj - Biciklisticka utrka CRO Race 2023. Cilj 5. etape Crikvenica - Ozalj, pobjednik etape Orluis Alberto Aular, koji je najbolji i u ukupnom poretku te dobitnik crvene i plave majice. Zelenu majicu dobio je Jonas Rapp. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Venezuelanac Orluis Alberto Aular (Caja Rural-Seguros RGA) pobjednik je osmog izdanja biciklističke utrke “CRO Race” iako je pao 200 metara prije cilja posljednje etape pored Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, dok je pobjednik te posljednje dionice vožene sa startom u Samoboru Novozelanđanin Campbell Stewart (Jayco-AlUla).

Aular se točno na oznaci od 200 metara prije cilja sudario s jednim od vozača Bahrain Victoriousa te završio u ogradi te nije mogao sudjelovati u završnom sprintu iako je bio odlično pozicioniran. Tako se prilika ne samo za etapnu pobjedu već i za slavlje u ukupnom redoslijedu otvorila iskusnom Norvežaninu Alexanderu Kristoffu (Uno-X), on je pobjedom u Zagrebu mogao Aularu “oteti” i crvenu majicu. Kristoff je bio u vodstvu sve do 30-ak metara prije ciljne linije, a tada ga je ipak pretekao Stewart pa je 36-godišnji Norvežanin završio drugi kako u etapi tako i u konačnom redoslijedu. Treće mjesto u Zagrebu osvojio je Slovenac Gal Glivar (Adria Mobil).

U konačnici je Aular ostvario tri sekunde bolje vrijeme od Kristoffa, dok je treći u ukupnom redoslijedu Britanac Ethan Hayter (INEOS Grenadiers) sa sedam sekundi slabijim vremenom od Aulara. Kristoff je ipak osvojio plavu majicu namijenjenu najboljem sprinteru u utrci, zelenu majicu za najboljeg penjača osvojio je Nijemac Jonas Rapp (Hrinkow Advarics), dok je bijelu majicu za najboljeg mladog vozača osvojio Amerikanac Magnus Sheffield (INEOS Grenadiers).

Na prvom prolaznom cilju u Svetoj Nedelji, koji se nalazio na samo tri kilometra od starta prvi je bio Norvežanin Alexander Kristoff (Uno-X) ispred Britanca Ethana Haytera (INEOS Grenadiers) i Danca Louisa Bendixena (Uno-X). Hayter je drugim mjestom u Svetoj Nedelji osvojio dvije sekunde bonifikacije te tako smanjio svoj zaostatak u ukupnom redoslijedu za vodećim Aularom s devet na sedam sekundi, dok je Kristoff s tri sekunde bonifikacije za prvo mjesto smanjio zaostatak za Aularom sa 12 na devet sekundi.

Uslijedio je bijeg petorice vozača u kojem su se nalazili Poljak Mateusz Kostanski (Voster), Slovenac Aljaž Turk (Adria Mobil), Danac Martin Pedersen (Lidl-Trek), Južnoafrikanac Travis Stedman (Q36.5) i Austrijanac Mario Gamper (Santic-Wibatech). Oni su “pokupili” bonifikacije na drugom prolaznom cilju u Dugom Selu, Kostanski kao prvi, Turk kao drugi, a Pedersen kao treći, pa se situacija u ukupnom redoslijedu nije mijenjala. Bjegunci su ostali na čelu i do brdskog cilja u Svetom Ivanu Zelini gdje je prvi bio Stedman ispred Kostanskog i Gampera.

Prilikom dolaska na završna tri kruga pored Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu iz bijega je otpao Turk, no ostala četvorica uspjela su se održati na čelu i do posljednjeg prolaznog cilja 10 kilometara prije cilja kojega je osvojio Stedman ispred Pedersena i Gampera. Glavna skupina uhvatila je bjegunce tri kilometra prije cilja, pa je započela luda jurnjava za etapnu pobjedu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.