AKTIVISTI SRBIJE: “Srbija se mora suočiti s genocidom u Srebrenici”

Srbija se mora suočiti s genocidom u Srebrenici, a građani Srbije trebaju se sjećati tog zločina, ustvrdili su aktivisti Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije i srpskog ogranka Inicijative mladih za ljudska prava (IYHR).

U intervjuu za N1, izvršna direktorica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije Izabela Kisić izrazila je solidarnost sa žrtvama i ocijenila kako je “odnos prema genocidu i prema ratu u BiH glavno moralno pitanje Europe i nas na Balkanu”.

Srbija se nije suočila s tim zločinom “zbog velikog broja sudionika u pripremi”. “Ne radi se samo o onima koji su bili na vlasti. Radi se i o gotovo ukupnoj opoziciji i intelektualnim elitama koje su sudjelovale u tom ratu”, kazala je Kisić, ističući kako su pripreme “počele još osamdesetih, a pripreme za rat Memorandumom Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) 1986. godine”, smatra Kisić.

“Ta ideologija ni danas nije poražena”, upozorila je, podsjećajući da “u Srbiji nema nijedne presude za genocid”, premda je nekoliko počinitelja osuđeno za “zločin u Srebrenici”. “Prema odluci Međunarodnog suda pravde, Srbija treba poštovati odluku o genocidu i goniti sudionike”.

Ivan Đurić iz Inicijative mladih za ljudska prava govorio je o njihovoj kampanji “Nikome se ne ponovila Srebrenica”. “Službeni nacionalistički narativ u Srbiji samo jača, zatvoren je u sebe. Naša kampanja pokušava ga probiti na drugi način, kroz umjetničke izraze i poruke solidarnosti”, napominje on.

Đurić ocjenjuje kako je “velika sramota” da dužnosnici Srbije ne obilježavaju obljetnice genocida, i dodaje kako je “vrlo važno da se građani sjećaju Srebrenice, i da mediji više to prate”. “Želimo dati izlaz iz sveprisutne nacionalističke propagande”, kazao je Đurić.

Komentiraj