‘Ako letim ja, leti cijela vertikala. Što si ti zamišljaš, da ću samo ja letjeti, a ti ćeš ostati?’

Autor:

Davorin Visnjic, Robert Anic, Davor Puklavec/PIXSELL

Nacional otkriva detalje drame koja se odvija u Ministarstvu gospodarstva te kako je ministar Filipović, koji je višestruko lagao o plinskoj aferi, napao dužnosnika kad ga je čuo da govori kako je još u veljači rekao Plenkoviću da će doći do viškova plina

Jesi li ti svjestan da ako ja letim, leti cijela vertikala. Što si ti zamišljaš, da ću samo ja letjeti, a ti ćeš ostati?” Tim se riječima ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović obratio jednom visokom dužnosniku Ministarstva kojem je na čelu, nakon što je čuo da on otvoreno pred drugim dužnosnicima govori kako je sam premijeru Plenkoviću još u veljači, i to i usmeno i pismeno, najavio da će doći do velikih viškova plina koji će se morati prodavati po znatno nižim cijenama od tržišnih. Prepričali su to Nacionalu izvori bliski samom vrhu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, koji tvrde da je taj visoki dužnosnik zapravo nehotice i neizravno optužio premijera da je lagao hrvatskoj javnosti kako ništa nije znao o stvaranju velikih viškova plina koje će HEP morati prodavati znatno ispod cijene.

Taj nedavni verbalni okršaj ministra s jednim od svojih najbližih suradnika, najbolje oslikava kakva se drama odvija u pozadini istrage o ulozi predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića u velikoj aferi „plin za cent“ – u kojoj bi, zasad, „glavu trebao izgubiti“ samo Barbarić. Iako je evidentno da on ne može biti jedini krivac u tom slučaju koji je ozbiljno uzdrmao Vladu Andreja Plenkovića.

Međutim, ministar Filipović također pokazuje znakove velike nervoze, i to zbog notorne činjenice da je javnosti kontinuirano lagao o cijeloj aferi, kao i da se sve izraženije u javnosti otvara pitanje jesu li i on i premijer Plenković o svemu lagali, na što je Nacional nakon izbijanja afere više puta argumentirano upozoravao.

Verbalni okršaj ministra Filipovića s jednim od svojih najbližih suradnika najbolje ocrtava dramu koja se odvija u pozadini istrage o ulozi predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića u velikoj aferi ‘plin za cent’. FOTO: Jurica Galoic/PIXSELL

Čim je, u prvim danima srpnja, izbila afera, nakon što je saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot pitanje o viškovima plina postavio Vladi, i to izravno premijeru Plenkoviću, ministar Filipović odgovornost je prebacivao isključivo na HEP.

U Dnevniku Nove TV 3. srpnja Filipović je, na pitanje o prodaji plina znatno ispod cijene, rekao:

“Kada govorimo o HEP-u i o plinu, Vlada je u devetom mjesecu rekla da HEP mora kupovati plin od Ine i po istoj ga cijeni dati građanima na raspolaganje. Što se tiče samog trgovanja plinom, za to je odgovorna Uprava HEP-a. Ne kupujem ja kao ministar energente niti donosim odluke gdje će se on skladištiti. Za to postoje direktor i članovi Uprave. Trebate ih pozvati ovdje ili neka izađu pred kamere pa kažu što su radili. Mislim da svaki čelnik bilo koje državne institucije i firme treba biti u stanju doći i obrazložiti sve hrvatskoj javnosti.”

Jutarnji list je potom na naslovnici najavio članak naslovljen “HEP za milijunske gubitke od plina krivi Filipovića”, iz kojeg je bilo jasno da su ministar Filipović i šef HEP-a Barbarić ušli u otvoreni sukob te da pokušavaju jedan na drugog prebaciti odgovornost za plinsku aferu.

Nacional je, međutim, 11. srpnja objavio sadržaj dopisa koje je šef HEP-a Frane Barbarić još 27. siječnja, 13. veljače i 27. ožujka slao ministru Filipoviću, ali i premijeru Plenkoviću, a u kojima ih upozorava da će doći do velikih viškova plina koji HEP kupuje od Ine po cijeni od 47 eura za megavatsat temeljem Vladine Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije kojom se htjelo spriječiti divljanje cijena plina na tržištu usred ruske agresije na Ukrajinu. Međutim, s obzirom na blagu zimu, potrošnja nije bila prema očekivanjima pa je došlo do velikih viškova, a Vlada nije na vrijeme promijenila Uredbu – i to iako je čak i premijer Plenković više puta dobio upozorenja da će nastati viškovi.

Ministar Filipović pokazuje znakove velike nervoze, i to zbog notorne činjenice da je javnosti kontinuirano lagao o plinskoj aferi, kao i da se sve izraženije u javnosti otvara pitanje je li i premijer Plenković lagao . FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

“Uz planiranu dinamiku preuzimanja plina od Ine te isporuke prema kupcima definiranim Uredbom, napominjemo kako u preostalom razdoblju trajanja Uredbe, odnosno do 31. ožujka 2024., poglavito u ljetnim mjesecima, možemo očekivati značajne viškove plina u ukupnom iznosu od otprilike 1,6 milijuna Gwh”, jedna je od ključnih rečenica iz dopisa poslanih Filipoviću i Plenkoviću, koji su te dopise ignorirali, a nakon Nacionalova otkrića Plenković je tvrdio da dopise nije ni vidio. Filipović se na sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo u srpnju pozivao na to da u dopisu HEP-a, ali onom iz travnja, on kao ministar nije vidio ništa problematično jer je od HEP-a dobio obavijest da će oni koristiti plin za vlastitu potrošnju ili za prodaju na domaćem ili stranom tržištu ako im ne da drugačiju uputu.

“Nisam dao nikakvu drugačiju uputu. Meni bi bilo sasvim OK da se to koristilo za vlastitu potrošnju. Nikada me nitko nije obavijestio da će se plin ostavljati u cijevima i da će biti takve cijene. Ni mene ni potpredsjednika Vlade Olega Butkovića, ali ni premijera Andreja Plenkovića”, kazao je.

Na pitanje saborske zastupnice Dalije Orešković je li HEP radio nešto suprotno njegovu znanju i zašto onda Uprava nije smijenjena ako je tako, Filipović je odgovorio:

“Da mislim da sam za nešto odgovoran, ne bih danas ovdje stajao i odgovarao, nego bih se pokupio istog trenutka. Da sam imao ikakvu informaciju da će se plin prodavati ovako, reagirao bih onako kako sam reagirao kad sam dobio tu informaciju. Vlada je ukinula uredbu kad smo dobili informaciju.”

Nacional je još početkom srpnja otkrio da su i ministar Filipović i premijer Plenković od šefa HEP-a dobili dopise u kojima ih upozorava na viškove plina. FOTO: Nacional

Zanimljivo je da je na toj sjednici na pitanje Mostova zastupnika Nine Raspudića kada je trebalo ukinuti uredbu po kojoj HEP mora kupovati sav plin od INA-e uz cijenu od 47 eura, Filipović odgovorio da je uredbu trebalo ukinuti u trenutku kada je došlo do zapunjavanja podzemnog skladišta plina Okoli, ako se plin nije koristio za vlastitu potrošnju. Ministar je takvim odgovorom sam sebe de facto prozvao jer je već mjesecima dobivao službene informacije o viškovima plina, a u dopisu od 5. travnja šef HEP-a Frane Barbarić precizno mu je napisao:

“S obzirom na znatno veću količinu plina koju Ina predaje HEP-u u odnosu na količinu plina koju HEP isporučuje kupcima, krajem travnja 2023. očekuje se zapunjavanje slobodnih kapaciteta PSP kojima raspolaže HEP te plin više neće biti moguće zbrinuti u PSP. Po zapunjenju slobodnih skladišnih kapaciteta HEP će viškove plina nastale provedbom Uredbe koristiti za vlastitu potrošnju te će provoditi njihovu prodaju na domaćem ili inozemnom tržištu, ukoliko se ne naloži drugačije postupanje u svrhu zbrinjavanja viškova plina.”

Činjenica je da šef HEP-a nije precizirao po kojoj cijeni će se plin prodavati, kao i da ga ministar ništa o tome nije pitao.

Nakon toga Nacional je objavio i da je ministar gospodarstva Davor Filipović između travnja i lipnja pred svjedocima triput bio usmeno upozoren da prijeti pojava viškova plina na tržištu koji će se prodavati ispod tržišne cijene.

Član uprave HEP-a Petar Sprčić, kako je otkrio Nacional, kod javnog bilježnika je ovjerio izjavu u kojoj je naveo da je izravno upozorio Filipovića na problem, i to prvi put 29. ožujka u 9 sati u Ministarstvu gospodarstva na sjednici Kriznog tima, ali je Filipović izbjegavao o tome sastaviti službeni zapisnik, te da mu je to ponovio još dvaput.

Ministar Filipović bio je između travnja i lipnja pred svjedocima triput usmeno upozoren na opasnost od pojave viškova plina koji će se prodavati ispod tržišne cijene, i to od člana Uprave HEP-a Petra Sprčića

Nacional je od izvrsno upućenih izvora također doznao detalje sastanka koji se održao u Vladi nakon izbijanja plinske afere, a na kojem su bili Plenković, Filipović, predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić i njihovi bliski suradnici iz HEP-a i Vlade, a na kojem se, prema tvrdnjama izvora, dogodilo sljedeće:

“Barbarić je napao Filipovića nazvavši ga lažljivim smećem. Potom ga je opsovao. Rekao mu je doslovno da će mu jebati mater.”

Iako je nakon toga Barbarić negirao da je koristio vulgaran rječnik, nitko nije osporio održavanje tog sastanka ni glavne teme razgovora.

Filipović je reagirao priopćenjem iz Ministarstva u kojem je pisanje Nacionala zapravo nazvao “orkestriranim napadom” na sebe i Vladu.

“Na sjednici Kriznog tima održanoj 29. ožujka 2023. g. Petar Sprčić, član Uprave HEP-a zadužen za plin, nije upozorio ministra Filipovića kao ni druge prisutne da će se plin koji je HEP kupovao od INA-e nakon zapunjenja podzemnog skladišta plina Okoli odlagati u plinovodni sustav i prodavati po netržišnim cijenama. Dana 5. travnja 2023. Uprava HEP-a uputila je dopis ministru Filipoviću u kojem navodi kako će ‘po zapunjenju skladišnih kapaciteta, HEP d. d. viškove plina nastale provedbom Uredbe NN 31/2023. koristiti za vlastitu potrošnju te će provoditi njihovu prodaju na domaćem i/ili inozemnom tržištu, ukoliko se ne naloži drugačije postupanje u svrhu zbrinjavanja viškova plina’. Drugačije postupanje nije bilo naloženo od strane ministra Filipovića, a nikakvih dopisa ni usmenih obavijesti od strane HEP-a prema ministru Filipoviću o postupanju s plinom nije bilo nakon 5. travnja 2023.”, navodi se u tom priopćenju u kojem, zapravo, Ministarstvo spominje da Filipović nije dobio nikakve dopise nakon 5. travnja, ali propuštaju odgovoriti što je s dopisima koje su dobili još u siječnju, veljači i ožujku.

Na sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo koja je bila sazvana sredinom srpnja zbog plinske afere, ministar Filipović rekao je da mu je “prva informacija o tome da se plin koji je HEP kupovao od INA-e prodaje po netržišnim cijenama dostavljena 29. lipnja 2023. u dopisu od HROTE-a”.

Filipović je bliskim osobama rekao da je e-mail u kojem upozorava Plenkovića da bi se mogli pojaviti viškovi plina, poslao njegovoj neformalnoj savjetnici Dubravki Vlašić Pleše. FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

HEP je tada već gubio oko 400 tisuća eura dnevno, to jest u lipnju je izgubio oko 10 milijuna eura.

“Nakon toga, 30. lipnja 2023. ministar Filipović o tome je informirao potpredsjednika Vlade RH g. Butkovića i premijera Plenkovića. Na sjednici Vlade RH 6. srpnja 2023. izmijenjena je Uredba o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije i HEP je prestao kupovati plin od INA-e”, rekli su iz Ministarstva gospodarstva.

Međutim, već početkom kolovoza Filipović je počeo među svojim suradnicima govoriti nešto sasvim suprotno – što ga prokazuje kao kompulzivnog lašca i manipulatora. Na samom vrhuncu te afere Nacional je otkrio kako je Plenković početkom kolovoza o posljedicama afere razgovarao nasamo i s Barbarićem i s Filipovićem.

Tada su obojica znakovito reagirala, najavljujući da bi mogli progovoriti i o Plenkovićevoj odgovornosti za aferu, odnosno, da je Plenković sve o svemu znao na vrijeme te da uopće nije trebao istraživati kako je došlo do izbijanja afere. Dok je Barbarić u svom najužem krugu znakovito poručivao Plenkoviću da će se, ako treba, kartati skupa deset godina bude li ga odlučio smijeniti i istodobno poštedjeti Filipovića, Filipović je u svom najužem krugu na sebi svojstven način praktički priznao da je lagao. Naime, prema navodima izvora bliskog Vladi i Uredu premijera koji o tome ima neposredna saznanja, Filipović je početkom kolovoza, sasvim suprotno svojim dotadašnjim javnim istupima, izjavio kako može dokumentirano dokazati da je Plenkovića e-mailom upozorio da bi se na tržištu mogli pojaviti viškovi plina. Filipović tvrdi da je e-mail poslao u Ured premijera tijekom travnja, nakon što je primio još jedan dopis Frane Barbarića.

Sasvim precizno, Filipović je bliskim osobama rekao da je spomenuti e-mail poslao Dubravki Vlašić Pleše. Ona je po izbijanju rata u Ukrajini, također kao osoba od velikog Plenkovićeva povjerenja, imenovana u Krizni tim odgovoran za provedbu Plana intervencije o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom.

Filipović je početkom kolovoza, sasvim suprotno svojim dotadašnjim javnim istupima, izjavio kako može dokazati da je Plenkovića e-mailom upozorio na moguću pojavu viškova plina

Iako dotad nije bila upoznata s poslovanjem neke energetske kompanije, ona je nešto ranije bila odabrana i kao jedna od rijetkih Plenkovićevih osoba od povjerenja koje imaju pristup izvješću konzultantske kuće Lazard o poslovanju Ine – koje je poznato tek uskom krugu premijerovih suradnika i ljudi od povjerenja – dokumentu koji bi trebao odrediti budućnost jedne od najvažnijih strateških kompanija u Hrvatskoj.

Pravnica po struci, Dubravka Vlašić Pleše je u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova načelnica Sektora za europsko pravo. S premijerom Plenkovićem surađivala je dok je on bio državni tajnik za europske integracije od 2010. do 2011. godine. Tada je bila ravnateljica Uprave za koordinaciju prilagodbi pravnom sustavu EU-a i praćenje provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u MVEP-u. Kada je Plenković u listopadu 2016. preuzeo premijersku dužnost, angažirao je Dubravku Vlašić Pleše kao savjetnicu. Njezino ime još se u svibnju 2018. pojavilo na popisu osoba indirektno povezanih s aferom Hotmail koja je razotkrila povezanost bivše ministrice gospodarstva Martine Dalić s aferom Agrokor i kreiranjem zakona nazvanog lex Agrokor. Dubravka Vlašić Pleše bila je jedna od onih kojima su prosljeđivani SMS-ovi koje su razmjenjivali članovi neformalne grupe Borg, zaslužni za lex Agrokor. U Krizni tim odgovoran za provedbu plana intervencije o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom u travnju 2022. imenovana je ukazom premijera kao predstavnica Ureda premijera.

Upravo njoj je Filipović poslao e-mail u kojem je, kako se tvrdi, napomenuo da bi trebalo mijenjati sadržaj Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije. Ključno je pitanje zašto Filipović nije o tome javno progovorio pred saborskim Odborom za gospodarstvo, nego je to odlučio plasirati u javnost neformalno i preko posrednika tek kada je Plenković počeo promišljati treba li i njega smijeniti zbog pritiska javnosti nakon izbijanja afere Plin za cent.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.