Gradovi i općine-prijatelji djece

Akcija ‘Gradovi i općine-prijatelji djece’ provodi se veće osamnaest godina

Već osamnaest godina provodi se akcija ‘Gradovi i općine-prijatelji djece’, koja gradove, općine te od iduće godine i županije, potiče na sustavnu i dugoročnu brigu i ulaganje u svoje najmlađe stanovnike.

Uskoro se održava godišnje Savjetovanje na kojem će biti predstavljeni lokalne Naj-akcije za djecu u 2017. godini koje su proveli brojni gradovi i općine-prijatelji djece, kako će izgledati ploče s natpisima Županija-prijatelj djece…

Akcija je pokrenuta 1999. godine i ove godine slavi punoljetnost. Impresivna brojka od 67 Gradova i Općina-prijatelja djece u Hrvatskoj govori kako je riječ o hvalevrijednom projektu kojom se potiču lokalne zajednice da ulažu u djecu, u njihovo sigurno i zdravo okruženje, zdravlje, obrazovanje, kulturu, sport, slobodno vrijeme, podršku roditeljima, glas djece kroz njihovo aktivno uključivanje i uvažavanje mišljenja.

Akciju provodi Savez društava Naša djeca Hrvatske s partnerima Hrvatskim društvom za preventivnu i socijalnu pedijatriju, uz pokroviteljstvo Ureda UNICEF-a.

Akcija je dio Nacionalne strategije za prava djece u RH te se ističe među tri najbolja europska programa za djecu.

“Na savjetovanjima iz godine u godinu poboljšavamo okvir za djelovanje lokalnih jedinica: na ovogodišnjem Savjetovanju očekujemo više od 120 sudionika, koordinatora akcije ‘Gradovi i općine-prijatelji djece’ iz brojnih gradova i općina iz cijele Hrvatske, uzvanike državnih tijela i partnera Akcije, djece iz Dječjih foruma i Dječjih vijeća, gradonačelnike, načelnike, predstavnike ustanova, udruga, volontera, kao i predstavnike odgojno-obrazovnih ustanova Grada Zagreba”, najavili su voditelji akcije ‘Gradovi i općine-prijatelji djece’.

Komentiraj