AGROKOR Vujčić: Posljedice po BDP bit će veće u slučaju neurednog scenarija krize

Goran Stanzl/PIXSELL

Kriza u Agrokoru imat će skoro sigurno posljedice na bruto domaći proizvod (BDP), koje će biti posebno izražene ako se kriza bude rješavala po tzv. neurednom scenariju, no ako proces bude upravljan i koordiniran, posljedice bi mogle biti blaže, kazao je guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić u razgovoru za Večernji list.

Vujčić je rekao i da je puno faktora i međuovisnosti u igri, te je zbog toga, ali i činjenice da još nije jasno na koji način će se odvijati restrukturiranje, prerano za procjenu koliki će biti utjecaj na kretanje BDP-a.

Na pitanje je li istina da banke mogu bez potresa podnijeti čak i stopostotni gubitak ulaganja u Agrokor, odnosno što je s tvrtkama koje su poslovno povezane s Agrokorom, istaknuo je da je sigurnost financijskog sustava stalna briga HNB-a.

Baš zbog sigurnosti financijskog sustava kontinuirano su se nadzirale banke i nalagalo bankama čija je izloženost prema pojedinom riziku premašivala 25 posto kapitala banke da tu izloženost smanje, kazao je guverner, dodavši i da je bilo mnogo nezadovoljstva oko toga, ali da je stav HNB-a bio jasan.

Posljedica te skrbi HNB-a vezane uz sigurnost financijskog sustava je da je koncentracija izloženosti kod znatnog broja hrvatskih banaka danas bitno niža nego što je bila prije tri godine. HNB se s tim rizikom, kaže Vujčić, sustavno bavi godinama i to u okolnostima kad nisu imali puno saveznika.

“Kad smo uočili da su banke prestale direktno kreditirati klijenta, ali su to nastavili činiti indirektno – davanjem kredita dobavljačima koji su pak sa svoje strane povećali izloženost do te mjere da su neupitno postali jedan rizik s klijentom – njihovu izloženost prema dobavljačima počeli smo tretirati kao isti rizik”, naglasio je Vujčić u intervjuu za Večernji list u četvrtak.

Dodao je kako je HNB povezao jednu dinamičnu mrežu zbog koje su bili na udaru sa svih strana, ali da je zahvaljujući tome danas financijski sustav i dalje stabilan.

“Da u tome nismo uspjeli, danas bismo imali domino efekt i s bankama. Ponavljam, financijski je sustav stabilan, i takav će ostati zahvaljujući pravovremenim potezima središnje banke”, istaknuo je Vujčić.

Komentirajući činjenicu da se danas nižu blokade za blokadom i da se više nitko ne osjeća stabilnim, rekao je da je mnogo vremena izgubljeno od kada se pojavio problem s Agrokorom, od siječnja ove godine, te da bi raniji sustavan dogovor svih uključenih strana smanjio rizik aktualnog razvoja događaja.

“No, on nije lak, zbog raznorodnih interesa u ovoj situaciji. Svakako, nastavak ove situacije u kojoj se neki u cijelosti namiruju i time smanjuju mogućnost drugih za namirivanje nije prihvatljiv. Vlasnik ili vjerovnici trebali bi žurno nešto poduzeti da zaštite kompaniju”, zaključio je Vujčić.

Komentiraj