Afganistanski premijer pozvao vlade: “Službeno priznajte talibansku administraciju”

Privremeni afganistanski premijer Mula Hasan Ahundu srijedu je pozvao međunarodne vlade da službeno priznaju talibansku administraciju u zemlji te na konferenciji za novinare rekao da su za to ispunjeni svi uvjeti.

“Pozvao sam sve vlade, pogotovu islamskih zemalja, da nas počnu priznavati”, rekao je Ahund u svojem prvom velikom javnom nastupu od preuzimanja dužnosti u rujnu.

Strane vlade oklijevaju priznati talibansku administraciju koja je preuzela vlast u kolovozu, a zapadne države pod vodstvom SAD-a zamrznule su milijarde dolara vrijednu imovinu afganistanskih banaka i prekinule financiranja razvoja koje je činilo okosnicu afganistanskoga gospodarstva.

Ahund i drugi dužnosnici talibanske administracije uputili su poziv na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali i dužnosnici UN-a za popuštanje ograničenja na ulazak novca u zemlju te rekli da je ekonomska kriza u zemlji posljedica zamrzavanja sredstava.

“Kratkotrajna pomoć nije rješenje: moramo pronaći put da temeljno riješimo probleme”, rekao je.

Međunarodna zajednica povećala je humanitarnu pomoć za rješavanje hitnih potreba uglavnom zaobilazeći službene kanale.

Međutim dok se zemlja suočava  s novčanom krizom i sve lošijim gospodarstvom tijekom oštre zime milijuni ljudi zapali su u siromaštvo.

Komentiraj