EPA/MUHAMMAD SADIQ

Afganistanski ministar obrane i načelnik glavnog stožera podnijeli ostavku

Afganistanski ministar obrane Abdulah Habibi i načelnik glavnog vojnog stožera podnijeli su u ponedjeljak ostavku, priopćio je predsjednički ured tri dana nakon talibanskog napada na vojnu bazu na sjeveru zemlje u kojemu je poginulo više od 130 ljudi.

“Predsjednik Ašraf Gani prihvatio je ostavku ministra obrane i načelnika glavnog stožera”, generala Kadama Šaha Šahima, ističe predsjednički ured u priopćenju.

Vlasti su tijekom vikenda bile na meti oštrih kritika promatrača i stručnjaka koji su tražili kaznu za ministra obrane Habibija optužujući ga da nije bio kadar zaštititi građane, a ni same vojne baze.

Skupina najmanje deset teško naoružanih talibana napala je najveću vojnu bazu na sjeveru zemlje blizu Mazar-i-Šarifa, u kojoj je tijekom petosatne pucnjave ubijeno od 130 do 160 ljudi, pokazuju neslužbeni podatci.

Ovo je u par tjedana drugi veliki napad na vojne objekte pošto je početkom ožujka napadnuta velika vojna bolnica u Kabulu pri čemu je poginulo više desetaka ljudi.

U oba slučaja ministarstvo obrane je bilo optuženo za slabu transparentnost i za umanjivanje broja žrtava.

Afganistanske vlasti službeno ostaju pri informaciji o “više od sto poginulih i ranjenih”.

Talibani preodjeveni u vojne odore došli su u bazu vojnim kamionima sa strojnicama i eksplozivnim prslucima i otvorili vatru na nenaoružane vojnike u džamiji i u kantini.

Komentiraj