AFERA PLANINSKA Presuda Sanaderu i suoptuženicima nakon četiri godine sudskog postupka

Goran Stanzl/PIXSELL

U petak u 10 sati na zagrebačkom Županijskom sudu trebala bi biti objavljena nepravomoćna presuda u slučaju Planinska nakon četiri godine sudskog postupka.

Optuženici negiraju krivnju, a njihove su obrane zatražile oslobađajuću presudu. S druge tsrane, Uskok tvrdi da im je dokazana krivnja za kupnju zgrade na štetu države.

Bivši premijer Ivo Sanader tvrdi da se u tom slučaju radi o čitavom kolopletu namještenih inkriminacija do kojih je Uskok došao ucjenjivanjem suoptuženika.

Sanader je rekao da u travnju 2009. nije bio na zatvorenim dijelu Vladine sjednice na kojem je usvojena odluka o kupnji zgrade u Planinskoj ulici za ministarstvo koje je vodio Petar Čobanović, a pretpostavlja da je tu točku u dnevni red uvrstila njegova zamjenica Jadranka Kosor na prijedlog Čobankovića.

Za Čobankovića, koji je još na početku postupka priznao sudjelovanje u korupciji, nakon čega je osuđen na društveno koristan rad, Sanader je rekao da se s Uskokom dogovorio da njega tereti u zamjenu za uvjetnu kaznu.

Sanaderov branitelj Čedo Prodanović ustvrdio je kako analiza sadržaja bilježaka koje je Čobanković koristio dok ga je Uskok ispitivao na sudu pokazuje da je imao pripremljene odgovore.

Za bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika Stjepana Fiolića, koji je priznao da je Sanaderu u njegov dom donio 17 milijuna kuna mita u “kutiji za hrenovke”, Sanader je rekao da laže jer je bio ucijenjen.

Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj klupi je i Mladen Mlinarević, čija je tvrtka navodno preuveličala vrijednost zgrade u Planinskoj ulici prije nego što ju je od Fiolića kupilo Čobankovićevo ministarstvo.

Presuda u slučaju Planinska trebala je biti donesena u travnju prošle godine, ali je njena objava odgođena zbog dodatnog financijsko-knjigovodstvenog vještačenja.

Komentiraj