Protuimigracijski nastrojena Alternativa za Njemačku (AfD) ocijenila je u nedjelju da islam nije kompatibilan s njemačkim ustavom i obećala da će za dva tjedna na stranačkom kongresu zatražiti zabranu minareta i burki.

AfD je ostvarila dobar rezultat na trima regionalnim izborima prošli mjesec, okoristivši se raširenim strahom u pogledu toga kako će se Njemačka nositi s migrantskim priljevom, s više od milijun ljudi koji su stigli prošle godine.

“Islam je sam po sebi politička ideologija koja nije kompatibilna s ustavom”, rekla je potpredsjednica AfD-a Beatrix von Storch za list Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

“Želimo da se zabrane minareti, mujezini i burke”, dodala je Storch, koja je članica Europskog parlamenta.

Konzervativci Angele Merkel također su pozvali na zabranu burke, rekavši da potpuna pokrivenost cijeloga tijela koju prakticiraju neke muslimanke, ne bi trebala biti praksa u javnosti. Oni međutim nisu rekli da je islam nekompatibilan s njemačkim ustavom.

Uspon AfD-a, koji se podudara s jačanjem drugih europskih protuimigracijskih stanaka uključujući Nacionalnu frontu u Francuskoj, razbio je centristički konsenzus kojim su umjerene stranke formirale saveze u Njemačkoj.

Prošli mjesec stranka je osvojila 24 posto glasova u pokrajini Saska-Anhalt, nadmašivši čak i Socijalne demokrate (SPD), Merkelina koalicijskog partnera u Berlinu. AfD, osnovana 2013., također je snažno nastupila u drugim dvjema pokrajinama.

Uspon stranke bio je kontroverzan. Vicekancelar Sigmar Gabriel, socijaldemokrat, rekao je da njemačka desnica, predvođena AfD-om, rabi jezik sličan onome u Hitlerovoj Njemačkoj.

Takve optužbe stranku nisu pokolebale u njezinu protuimigracijskom usmjerenju.

“Islam nije religija poput katoličkog ili protestantskog kršćanstva, nego je prije intelektualno povezivana s preuzimanjem države” , rekao je Alexandar Gauland, koji vodi AfD u Brandenburgu.

“To je razlog zbog kojega je islamizacija Njemačke opasna”, rekao je za Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Komentiraj

PREKOFaH
Podijeli objavu
Prethodni članakMilan prekinuo crni niz
Sljedeći članakKnjiga kao reakcija na falsifikate o Jasenovcu
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.