Addiko banka

Addiko banka i Štedopis nastavljaju s projektom financijskog obrazovanja građana

Addiko banka je u suradnji s Institutom za financijsko obrazovanje Štedopis pokrenula novi ciklus projekta cjeloživotne financijske pismenosti – ‘Zašto (ni) ovo nismo učili u školi?’.

Nakon pet tematskih cjelina prvog ciklusa, kojima se nastojalo pomoći građanima da brže i lakše savladaju upravljanje osobnim financijama, a koji je rezultirao s više od 67 000 pregleda sada slijedi nastavak projekta s novih pet tema.

Projekt podizanja razine financijske pismenosti dosad je obuhvatio teme upravljanja novcem tipične za određena životna razdoblja i s njima povezane događaje, kao što su prvi posao, kupovina stana ili automobila, vjenčanje te uzdržavanje djece i obiteljske financije. U sklopu novog ciklusa, prva cjelina obrađuje temu ‘Krediti za početnike’. Tako će svi zainteresirani kroz edukativne tekstove moći naučiti više o terminologiji koja se koristi prilikom ugovaranja kredita, dobiti dodatna pojašnjenja o kreditnim uvjetima, o razlici između kredita i kreditnih kartica, na što obratiti pozornost prije uzimanja kredita te kako odgovorno raspolagati sredstvima nakon odobrenog kredita.

Sljedeće četiri edukativne cjeline bavit će se temama: ‘Digitalno bankarstvo’, ‘Ispunite svoje želje’, ‘Plaćanje na internetu’ i ‘Psihologija novca’. Kao i u premijernom izdanju, sudionici će moći stečeno znanje provjeriti putem kviza financijske pismenosti.

“Rezultati recentnih istraživanja pokazuju nisku razinu financijske pismenosti hrvatskih građana. Ta činjenica, u kombinaciji s odlično prihvaćenim prvim ciklusom projekta Addiko banke i Štedopisa potaknula nas je da kao odgovorna banka nastavimo raditi na informiranju i educiranju javnosti svih dobnih skupina, jer to smatramo iznimno bitnim za dobrobit pojedinca, obitelji, ali i društva u cjelini“, poručila je Katarina Kantolić, voditeljica projekta financijske pismenosti Addiko banke.

Komentiraj