Abeov LDP doživio povijesni poraz na lokalnim izborima u Tokiju

EPA/KIMIMASA MAYAMA

Liberalna demokratska stranka japanskog premijera Shinza Abea u nedjelju je doživjela povijesni poraz na izborima u japanskoj prijestolnici Tokiju, što može signalizirati daljnje probleme za tog čelnika koji ima sve manju podršku.

Izbori za tokijsku skupštinu bili su svojevrsni referendum o godini dana vlasti guvernerke Yuriko Koike, no pouku iz tog glasanja zbog loših rezultata dobila je stranka premijera Abea.

Yuriko Koike bila je članica Liberalne demokratske stranke (LDP) do mjesec dana prije lokalnih izbora. Prošle godine nije dobila podršku stranačkog vrha za kandidaturu za vodstvo japanske prijestolnice, a na izborima u nedjelju nastupila je kao čelnica stranke Građani Tokija na prvom mjestu.

Ta je stranka s partnerima prema izlaznim anketama javne televizije NHK osvojila između 73 i 85 mjesta u skupštini koja broji 127 zastupnika, čime je osigurala većinu. Kasnije brojanje glasova pokazalo je da će LDP zasigurno osvojiti najgori rezultat u svojoj povijesti, osvajajući najviše 37 mjesta, dok su u prošlom sazivu imali njih 57.

“Moramo priznati da je ovo povijesni poraz”, priznao je za NHK bivši ministar obrane Shigeru Ishiba.

“Ovo nije pobjeda Građana Tokija na prvom mjestu, ovo je poraz za LDP”, istaknuo je Ishiba kojeg mnogi vide kao Abeovog rivala za vodstvo stranke.

Prijašnji lokalni izbori u Tokiju bili su pokazatelj trendova na razini cijele države. Nakon glasanja iz 2009. na kojem je LDP osvojio samo 38 mjesta uslijedio je poraz na općim izborima iste godine. Ovog puta su izbori za donji dom parlamenta zakazani tek za kraj iduće godine.

Raspadi koalicija i rivalstvo

Među saveznicima Koike, bivše ministrice obrane i prve žene na čelu Tokija, nalazi se i stranka Komeito koja na nacionalnoj razini koalira s LDP-om.

Njezina politička snaga pokrenula je špekulacije da će se kandidirati za premijersko mjesto, iako se ne očekuje da će se to dogoditi prije Olimpijade u Tokiju 2020. godine. To bi moglo i proširiti razdor između LDP-a i Komeita.

Abeovi stranački rivali mogli bi biti ohrabreni katastrofalnim rezultatom LDP-a te ga pokušati zbaciti na stranačkim izborima u rujnu 2018. godine. Ako Abe tada pobijedi imat će veliku šansu postati najdugovječniji japanski premijer, te promijeniti poslijeratni pacifistički ustav kojeg su Japanu nakon poraza u Drugom svjetskom ratu napisali Amerikanci.

Gerry Curtis, profesor sa sveučilišta Columbia, najavio je prije izbora u nedjelju da slijedi poptun preobražaj japanskog političkog krajolika.

“Mogli bi shvatiti da Japan nije toliko drugačiji od Britanije, Francuske i Sjedinjenih Država u tome da stvori veliko političko iznenađenje”, smatra Curtis.

Komentiraj