Politika
Decoration icon

Niko Franjić

ABAZOVIĆ: ‘Milo Đukanović ne može izbjeći političku odgovornost za ubojstvo Ive Pukanića’

Autor:

VALDRIN XHEMAJ/PIXSELL, Nacional

Aktualni crnogorski državni vrh po pitanju naručitelja atentata na Ivu Pukanića i Niku Franjića planira otići i korak dalje od onoga što je Slobodan Šašić, zamjenik ravnatelja USKOK-a, izrekao u završnoj riječi na suđenju izvršiteljima i organizatorima

Bivši crnogorski predsjednik Milo Đukanović u najmanju ruku ne može izbjeći političku odgovornost za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića. Izjavio je to crnogorski premijer Dritan Abazović u razgovoru za dokumentarni serijal “Dosje Jarak”, koji će RTL televizija započeti s emitirati u listopadu, uoči petnaeste obljetnice atentata na osnivača i dugogodišnjeg glavnog urednika Nacionala.

Ta znakovita i intrigantna izjava zapravo najavljuje da bi hrvatski istražitelji, koji su godinama gotovo potpuno neaktivni kada je u pitanju potraga za naručiteljima ubojstva jednog od osnivača Nacionala Ive Pukanića i njegova bliskog suradnika Nike Franjića, uskoro mogli dobiti neočekivanu pomoć koja će iznova aktivirati policijski sustav u rasvjetljavanju tog slučaja. Ta je izjava posebno značajna i zato što osim crnogorskog premijera, vrlo vjerojatno i crnogorski predsjednik Jakov Milatić smatra da se upravo u njihovoj zemlji nalaze ključni odgovori na to tko je naručio to mučko, divljačko, izuzetno dobro plaćeno i mjesecima planirano ubojstvo.

Da je to tako, Milatić je potvrdio početkom proteklog tjedna, prilikom svog službenog posjeta hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću. Milatić je novoizabrani crnogorski predsjednik koji je na predsjedničkim izborima 2023. godine u drugom krugu 2. travnja pobijedio dotadašnjeg predsjednika Milu Đukanovića.

RTL će oko 23. listopada i petnaeste godišnjice atentata na Ivu Pukanića i Niku Franjića početi emitirati dokumentarni serijal ‘Dosje Jarak’ autora Andrije Jarka. FOTO: Tomislav Čuveljak

On je u Zagrebu u društvu predsjednika Zorana Milanovića neočekivano, ali znakovito ovako javno progovorio i o atentatu na Ivu Pukanića:

“Znate li u čemu je razlika danas između Crne Gore i Hrvatske? U Hrvatskoj je prije desetak ubijen jedan novinar, u Crnoj Gori drugi jer su neovisno istraživali krake duhanske mafije na Balkanu. Hrvatska je razriješila taj slučaj ubojstva Ive Pukanića i imamo pravomoćnu presudu, a Crna Gora nikad do kraja nije rasvijetlila taj slučaj. Ja želim Crnu Goru u kojoj moja djeca mogu živjeti i zemlju u kojoj je zakon isti za sve. Nisu idealne stvari ni u Hrvatskoj, ali znate li gdje je Crna Gora u usporedbi s Hrvatskom u kontekstu pravosuđa?”.

Milatić je praktički iz Hrvatske pozvao crnogorske istražitelje na rješavanje ubojstva glavnog urednika Dana Duška Jovanovića. Jovanović je ubijen jer je doslovno prenosio sva tadašnja otkrića Nacionala o balkanskoj duhanskoj mafiji te im pridodao i svoja vlastita. Ta su dva slučaja itekako povezana, jer su se obojica ubijenih novinara bavili istraživanjem funkcioniranja balkanske duhanske mafije, čiji su protagonisti bili i vlasnici hrvatskih putovnica koje su im vlasti HDZ-a koncem 90-ih dodijelile kao osobama od izuzetne važnosti za Republiku Hrvatsku.

I novi crnogorski predsjednik Milatić dobro zna da put prema naručiteljima Pukanićeva ubojstva vodi do bivšeg državnog vrha Crne Gore i dugo najutjecajnijeg političara Mila Đukanovića. FOTO: Antonio Ahel/PIXSELL

Po svemu sudeći i novoizabrani crnogorski predsjednik Milatić dobro zna da put prema naručiteljima oba ubojstva vodi prema tadašnjem državnom vrhu Crne Gore i njenom dugo godina najutjecajnijem političaru Milu Đukanoviću.

Svega par dana nakon te značajne Milatovićeve izjave kojom uspoređuje stanje u hrvatskom i crnogorskom pravosuđu, Nacional je doznao i za znakovitu Abazovićevu izjavu koja s atentatom na Ivu Pukanića također povezuje Milu Đukanovića.

Izvor blizak RTL televiziji, koja je u prošli četvrtak organizirala javno predstavljanje svoje jesenske programske sheme, otkrio je Nacionalu jedan intrigantan dio sadržaja RTL televizije koja će ove jeseni ponovo otvoriti tu temu.

Tijekom listopada, vrlo vjerojatno oko 23. listopada i petnaeste godišnjice atentata na Ivu Pukanića i Niku Franjića, RTL će započeti emitirati dokumentarni serijal ‘’Dosje Jarak’’ koji je tijekom proteklih mjeseci snimao poznati hrvatski novinar Andrija Jarak. On je u tom dokumentarnom serijalu, snimanom vrlo ambiciozno na visokoj produkcijskoj razini, iznova osvijetlio i u nekim segmentima dodatno istražio više intrigantnih slučajeva ubojstava koji su proteklih desetljeća dramatično potresli Hrvatsku.

Bivši crnogorski predsjednik Đukanović suočava se sa sve izravnijim optužbama za Pukanićevo ubojstvo. Crnogorski premijer Abazović teško ga je prozvao govoreći za ‘Dosje Jarak’

‘’Dosje Jarak’’ započet će emitiranjem dviju dvosatnih epizoda u kojima se bavi atentatom na Ivu Pukanića i Niku Franjića. Izvor blizak RTL-u otkrio je Nacionalu da je ekipa te televizije tim povodom provela nekoliko dana i u Crnoj Gori, gdje je intervjuirala više osoba, počevši s aktualnim premijerom Dritanom Abazovićem.

Izvor blizak RTL televiziji navodi kako je Abazović o ubojstvu Ive Pukanića govorio vrlo oštro i doslovno povezao donedavnog predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića s ubojstvom Ive Pukanića. Abazović je izjavio i da će se založiti za osnivanje novog istražnog povjerenstva koje bi se trebalo baviti rasvjetljavanjem okolnosti ubojstava i Ive Pukanića i Duška Jovanovića. Rekao je da je skandalozno da se i nakon petnaest godina od tih ubojstava još uvijek ne zna tko su naručitelji, ali da je uvjeren da su se uvjeti u Crnoj Gori počeli mijenjati nakon što je tijekom ljeta uhićen veći broj dotad istaknutih crnogorskih policijskih i pravosudnih dužnosnika. Abazović je izjavio i to kako je hrvatskim vlastima spreman osigurati svu potrebnu pomoć i suradnju na putu prema pronalasku naručitelja atentata na Pukanića i Franjića. Što nedvojbeno sugerira da i Abazović vjeruje da su naručitelji tog atentata povezani s Crnom Gorom i duhanskom mafijom.

Crnogorski predsjednik Jakov Milatić praktički je iz Hrvatske, tijekom susreta s predsjednikom Milanovićem, pozvao crnogorske istražitelje da riješe ubojstva Ive Pukanića i Duška Jovanovića. FOTO: Robert Anic/PIXSELL

A dobro se zna koga je Nacional još 2001. označio kao njene protagoniste.

Sve navedeno pokazuje da aktualni crnogorski državni vrh po pitanju naručitelja atentata na Ivu Pukanića i Niku Franjića planira otići i korak dalje od onoga što je Slobodan Šašić, zamjenik ravnatelja Uskoka izjavio u završnoj riječi na suđenju izvršiteljima i organizatorima atentata. Šašić je tada rekao:

‘’Krajnji naručitelji i financijeri ovog teškog kaznenog djela imenom su ostali nepoznati, ali nesumnjivo pripadaju krugu međunarodne duhanske mafije koja ostvarenim profitima može osigurati znatna sredstva potrebna za financiranje najsnažnijih kriminalnih, zločinačkih organizacija koje su kao takve etablirane na širem području. Cilj je bio spriječiti pod svaku cijenu svako daljnje pisanje tjednika Nacional i njegova vlasnika koje je započelo još 2001. serijom članaka o djelovanju duhanske mafije te kulminiralo svjedočenjem Ive Pukanića 2002. u kaznenom postupku koji je pokrenulo tužiteljstvo u Bariju. Već od tada počinju svojevrsni pritisci na Ivu Pukanića da prestane s daljnjim pisanjem,i to u početku nuđenjem nagodbe da to učini uz znatnu novčanu naknadu. Budući da pokušaj kupnje novinara nije uspio, postao je cilj koji je trebalo ušutkati lišenjem života. Svojim hrabrim postupkom Ivo Pukanić pokrenuo je sve mehanizme zločinačke organizacije koja nije štedjela novac da ga likvidira na način kako je to učinila, šaljući pritom poruku svima koji drugačije žive i djeluju. Djelovanje ova zločinačke organizacije možemo okarakterizirati kao najsnažniji nasilni čin u povijesti naše države’’.

‘Dosje Jarak’ RTL televizije započet će emitiranjem dviju dvosatnih epizoda koje se bave atentatom na Ivu Pukanića i Niku Franjića, a jedan od sugovornika je i glavni urednik nacionala Berislav Jelinić. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Dritan Abazović je u više navrata Đukanovića povezivao s duhanskom mafijom. Primjerice, u listopadu 2022. ustvrdio je u parlamentu kako je tadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović “pod pokroviteljstvom” švercera cigareta.

Na sjednici Odbora za sigurnost i obranu Skupštine Crne Gore Abazović je optužio ministre i tadašnjeg predsjednika Mila Đukanovića da su pod pokroviteljstvom švercera cigareta. Abazović je rekao da u Crnoj Gori postoje tri klana koji se bave krijumčarenjem cigareta i da je jedan od njih pokrovitelj stranke tadašnjeg predsjednika Đukanovića.

Nacional je zadnje konkretne informacije koje vode prema naručitelju atentata na Ivu Pukanića i Niku Franjića objavio prije nepune tri godine, kada su se neočekivano pojavile nove ozbiljne indicije koje bi mogle trasirati put prema naručiteljima tog atentata. Te su indicije iskrsnule zbog jednog slučaja koji s atentatom na Pukanića i Franjića uopće nije povezan. Radi se o krahu jedne neobične i očito impulzivne ljubavne priče s kojom je, čini se, povezan Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam, kojem se u Beogradu sudilo pod optužbom da je taj atentat organizirao za 1,5 milijuna eura. Nakon neobičnog zapleta u toj ljubavnoj priči, hrvatske institucije došle su prije nekoliko dana do nekih sekvenci tonskog zapisa iz kojeg proizlazi da bi među naručiteljima atentata mogao biti crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

Na snimci telefonskog razgovora Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam, on konstatira da je dvanaest godina u zatvoru, ali je mogao biti slobodan čovjek da je progovorio o ulozi Mila Đukanovića u atentatu

Što bi naručitelje tog atentata smjestilo u milje crnogorske duhanske mafije, o kojoj je Nacional godinama ekstenzivno pisao, stavljajući u njeno središte upravo Mila Đukanovića.

Radi se o snimci telefonskog razgovora Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam, u kojem Jocić konstatira da je dvanaest godina u zatvoru, ali da je mogao biti slobodan čovjek da je progovorio o ulozi crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića i to po svemu sudeći u ubojstvu Ive Pukanića.

‘’Ja sam Joca Amsterdam. Prošlih dvanaest godina sam u zatvoru. Mogao sam da namjestim predsjednika Crne Gore. Nudili su mi da idem živjeti u Kostariku. Je li tako? Ja to nisam uradio. Ovdje sam gdje sam. Neću da me se moji unuci i djeca stide živog. Bolje da se ponose sa mnom mrtvim.’’ Nacional posjeduje taj dio snimke tog telefonskog razgovora. Kompletna snimka tog razgovora predana je policiji u Tuzli u BiH, a potom proslijeđena u Tužilaštvo BiH. Predala ju je osoba koja je ustvrdila da je s Jocićem razgovarala i koja je zbog sadržaja tog razgovora Jocića prijavila zbog prijetnji. Pri tomu je ta osoba objasnila kompletan kontekst tog razgovora, kao i kako je on nastao.

Crnogorski premijer Dritan Abazović izjavio je da je hrvatskim vlastima spreman osigurati svu pomoć u pronalasku naručitelja atentata. FOTO: VALDRIN XHEMAJ/PIXSELL

Milo Đukanović bio je ključna figura u seriji eksplozivnih Nacionalovih otkrića o balkanskoj duhanskoj mafiji. U njima je Nacional otkrio njegove kompleksne veze s dotad široj javnosti nepoznatim Stankom Subotićem zvanim Cane. Nacional je precizno opisao njihovo poslovno ortaštvo i kako je Đukanović sudjelovao u raspodjeli švercerske dobiti. Subotić je u to vrijeme bio jedan od glavnih dobavljača cigareta za jugoslavensko crno tržište, a Đukanović je skrbio za propusnost crnogorskih graničnih prijelaza u oba smjera – za ilegalni uvoz robe koju valja prodati u Crnoj Gori i Srbiji, ali i u nekim zemljama EU-a i za potajni izvoz zarađenog novca u ciparske i švicarske banke. Gomile deviza transportirale su se iz Jugoslavije privatnim zrakoplovima uz oznaku diplomatske pošiljke. Možda upravo luksuznim Cessnama Citation X, koje je Subotić praktički poklonio Đukanoviću na svoj 40. rođendan, 9. rujna 1999. Oni su formalno bili kupljeni državi Crnoj Gori, ali na krajnje netransparentan način izuzetno neobičnim kreditom koji su crnogorskoj vladi dali Subotić i njegov tadašnji prvi suradnik Srećko Kestner. Prema njihovim tvrdnjama, kredit je bio beskamatan, a način na koji ga je crnogorska vlada vraćala poslužio je poslije kao putokaz u razotkrivanju lanca krijumčarenja cigareta koji su kontrolirali Subotić i Đukanović. Sam Kestner dao je Nacionalu dva velika autorizirana i kod javnog bilježnika ovjerena intervjua, u kojima je ovako opisao veze Subotića i Đukanovića: ‘’Ja sam zarađivao 35 posto od profita, 15 posto zarađivali su Duško Ban i Željko Mihajlović koji su rukovodili tvrtkom Mia, a ostatak je išao Canetu. Njima dvojici novac sam isplaćivao u gotovini, doslovce u torbama, a poslije preko ciparskih računa. Formalno, taksa je iznosila 20 dolara po ‘baksi’ cigareta. No stvarna je taksa po ‘baksi’ iznosila 36 dolara. Šest dolara išlo je za sport, 20 državi, a 10 Mili Đukanoviću’’.

Abazović je izjavio da će se založiti za osnivanje novog istražnog povjerenstva za rasvjetljavanje ubojstava Ive Pukanića i Duška Jovanovića, pa on očito vjeruje da su naručitelji povezani s Crnom Gorom

Otkrića Nacionala inicirala su 31. srpnja 2001. u Crnoj Gori i parlamentarnu istragu, a Pukanić i njegovi suradnici o svojim saznanjima o duhanskoj mafiji svjedočili su i u Italiji, gdje se Đukanović godinama nalazio pod istragom, što mu je stvaralo dodatan neugodan politički i pravosudni pritisak. Sve to formiralo je ozračje koje je upravo Đukanovića i taj milje moglo motivirati da naruči Pukanićevo ubojstvo i za to izdvoji 1,5 milijuna eura. Ali se to dosad nije uspjelo dokazati.

Jocićeva izjava dana u tom telefonskom razgovoru važna je stoga iz dva razloga. Iz nje proizlazi da je on itekako povezan s Pukanićevim ubojstvom, a Đukanovića ponovo vraća u središte pozornosti kada je taj stravičan čin u pitanju.

Prve indicije o naručiteljima tog atentata hrvatski istražitelji su počeli dobivati neposredno nakon uhićenja izvršitelja. Robert Matanić, jedan od izvršitelja atentata, dobio je ozbiljne batine i počeo se bojati da bi ga pripadnici specijalne policije mogli likvidirati i prije nego što dospije na bilo kakvo službeno saslušavanje. U takvom ozračju počeo je spominjati i moguće naručitelje tog atentata. Policijski izvor tada je autoru ovog teksta ispričao da je Matanić već tada ispričao kako mu je rečeno da iza ubojstva Pukanića stoji Stanko Subotić zvani Cane, osoba koja je u brojnim tekstovima Nacionala spominjana kao glavni protagonist balkanske duhanske mafije.

‘Krajnji naručitelji i financijeri ovog teškog kaznenog djela imenom su ostali nepoznati, ali nesumnjivo pripadaju krugu međunarodne duhanske mafije’, izjavio je Slobodan Šašić na suđenju. FOTO: Nacional

U listopadu 2005. Nacional je objavio dio sadržaja jednog dokumenta hrvatske Protuobavještajne agencije (POA) u kojem su ukratko opisane i neke Subotićeve poslovne aktivnosti. Dokument je sastavljan 24. travnja 2003., a zapravo se radilo o informaciji o sprezi kriminalnih skupina iz Srbije i Crne Gore i Hrvatske, koja je nastala nedugo nakon što je u Beogradu likvidiran tadašnji srbijanski premijer Zoran Đinđić. U njemu POA tvrdi i sljedeće: ‘’U SRJ-u su značajnu ulogu imali i kriminalci poput Stanka Subotića zvanog Cane. Subotić je sredinom 90-ih uz pomoć utjecajnih osoba iz jugoslavenskog političkog života i sigurnosnih struktura (a po zamisli bivšeg Miloševićeva šefa Resora državne bezbednosti Jovice Stanišića), instalirao većinu svojih nezakonitih aktivnosti u Crnu Goru, gdje je ostvario interesnu suradnju s crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem’’.

Nacional je kroz nekoliko godina u seriji izuzetno ekstenzivnih i dokumentiranih članaka osvijetlio brojne nezakonite aspekte te interesne suradnje. Što je uvelike osujetilo te lukrativne švercerske aktivnosti, po nekim procjenama, teške oko milijardu dolara godišnje. Pa je to mogao biti motiv za naručivanje Pukanićeva ubojstva. Protagonisti tih aktivnosti dugi niz godina uživali su zaštitu policijskog i obavještajnog miljea, isprva Srbije i Crne Gore, a potom pretežno Crne Gore. To je tako bilo jer je desetljećima najmoćniji čovjek crnogorske politike bio Milo Đukanović. Te su se okolnosti počele temeljito mijenjati, a premijer Abazović i predsjednik Milatović sada iznova aktualiziraju atentat na Pukanića i potragu za naručiteljima tog atentata, koji su po svemu sudeći naručili i ubojstvo glavnog urednika Dana Duška Jovanovića.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.