Autohtona – Hrvatska stranka prava poziva MUP Republike Hrvatske da se ne svrstava na stranu Milorada Pupovca već da budu neutralni uz poštivanje zakona, stoji u priopćenju stranke. Podsjetimo kako je A-HSP podignuo šator u Srbu i sada ga odbijaju ukloniti, iako je policija od njih to zatražila. Iz te stranke rekli su da im je policija dala ultimatum da uklone šator danas do 15 sati.

“Nismo nikome dali ultimatum, ali smo jasno dali do znanja da ćemo postupati prema zakonima Republike Hrvatske. Nitko neće provoditi svoju samovolju u Hrvatskoj. Ne mogu vam reći ništa detaljnije od toga”, kazao je Vlaho Orepić, prenosi Index.

Također se izjasnio i o tome je li policija spremna spriječiti vrijeđanja i prijetnje A-HSP-ovaca na koje se žale stanovnici Srba.

“Svatko može računati na zaštitu polcije, to je sigurno. Neće nitko nikoga vrijeđati, budite sigurni. Tu ćemo odlučno postupati po zakonima Republike Hrvatske. Ponavljam, ničiju samovolju nećemo tolerirati”, rekao je Orepić.

Priopćenje o ultimatumu

“Danas nas je Ravnateljstvo MUP-a iz Zagreba izvjestilo da su nam dali rok da do 15, 00 sati uklonimo šator u Srbu. Autohtona “Hrvatska stranka prava u svojoj prijavi javnog okupljanja prijavila je postavljanje šatora i tako poštivala zakon o javnom okupljanju. Prostor javnog okupljanja nije u vlasništvu Općine Gračac već je u vlasništvu Republike Hrvatske.

Autohtona – Hrvatska stranka prava nema namjeru od Hrvatske države tražiti odobrenje za postavljanje šatora kao i to da nećemo tražiti od Hrvatske države da slobodno hodamo po Srbu, Zagrebu, Splitu ili po drugim djelovima Hrvatske. Ravnateljstvo MUP- a u Zagrebu nikada nije dala ultimatum i zabranila postavljanje šatora Milorada Pupovca u Srbu.

Ravnateljstvo MUP–a u Zagrebu to nikada nije tražila od nikoga u Hrvatskoj. Ravnateljstvo MUP-a dodvorava se Miloradu Pupovcu i tako ne poštuje zakon kao što ga poštuje A – HSP.

Autohtona – Hrvatska stranka prava neće ukloniti šator i upozoravamo Ravnateljstvo MUP – a da ne pokušavaju silom ga ukloniti jer se može upaliti šibica i stvoriti probleme koje nikome ne trebaju. Autohtona – Hrvatska stranka prava ne želi nemire i želi samo mir, želimo na miru do 01. kolovoza održati svoja predavanja o Domovinskom ratu u Hrvatskoj u Srbu.

Da Ravnateljstvo MUP-a radi pritisak dokaz je i jučerašnji nalog da nam se oduzmu Hrvatski barjaci i da se Draženu Kelemincu napiše prijava zbog tih istih Hrvatskih barjaka ? Od te sulude ideje ipak se odustalo ali protiv obilježja s petokrakom zvijezdom s kojom se ubijalo i razaralo po Hrvatskoj u Domovinskom ratu ne rade se prijave već ih se štiti kao da ovo nije Hrvatska već Velika Srbija ili Jugoslavija.

Autohtona – Hrvatska stranka prava poziva MUP Republike Hrvatske da se ne svrstava na stranu Milorada Pupovca već da budu neutralni uz poštivanje zakona”, stoji u priopćenju.

Mještani traže micanje šatora

Mještani Srba zatražili su uklanjanje šatora te su poslali pismo predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću, ministru unutarnjih poslova Vlahi Orepiću i ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Burna je prošlost našeg zavičaja. I nikako da se prestane ponavljati. Mi, mještani Srba i okoline, izloženi smo konstantnim pritiscima. Zastrašivanje i provociranje prolazi neometano građanskim otporom i nekažnjeno od strane nadležnih institucija. Srpski narod u Srbu kao i sve druge mještane kani se disciplinirati, utjerati u četiri gola zida naših praznih kuća. Neodgovorni pojedinci, osokoljeni medijskim linčevima, političkom bahatošću, neskrivenim obožavanjem ustaških ideja, ukidanjem slobode govora i riječi, bez ikakvih posljedica nas provociraju i vrijeđaju. Naša teška svakodnevnica i neimaština dodatno je otežana strahom i dozvoljenim zlostavljanjem.

Posljednja u nizu uvreda i skrnavljenja dešava se upravo ovih dana dolaskom predstavnika Autohtone hrvatske stranke prava (A-HSP). Jedna od mnogobrojnih stranki prava u zemlji bez prava „utaborila“ se sa šatorom na platou samog Spomenika ustanku u Srbu. Time posve namjerno žele uzurpirati  spomeničko mjesto i onemogućiti obilježavanje jubilarne 75. godišnjice ustanka naroda Hrvatske.

Tvrde pravaši da smo mi, Srbi i antifašisti, zapravo četnici te da je ustanak protiv zločina Maksa Luburića i njegovih jedinica u Donjoj Suvaji ili zločina u Bubnju bio četnički te da smo se borili protiv hrvatske države. I danas i sutra i uvijek reći ćemo da smo se mi, Srbi i svi drugi učesnici Narodnooslobodilačkog pokreta, borili protiv režima Nezavisne Države Hrvatske. Željeli smo zemlju za sve ljude i društvo pravednije od onog koje smo imali u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. I ponos da smo tu borbu dobili prenosimo i prenosit ćemo svojoj djeci!

Zato je oživljavanje  aveti ustaštva za nas bolno i zastrašujuće. No, još je strašnije saznanje da smo u tome vrlo često usamljeni i zapravo nezaštićeni, kako od strane države i njezinih institucija, tako i od strane medija i svih drugih dijelova hrvatskog društva. Kažu, a i piše u Ustavu, da smo ravnopravni i jednaki svima drugima u našoj domovini, ali istina je da nikakvih službenih reakcija i mjera nije bilo i da su naša očekivanja iznevjerena. Ne vide nas ovdje na periferiji niti vide našu borbu da preživimo. Ne vide ni naša groblja i oštećene spomenike. Ne vide ni našu djecu koja odlazeći dalje na školovanje mijenjaju svoj govor i kriju svoju narodnost. Ne vide ih ni kada ih ne štite njihovi učitelji i profesori od vršnjaka.

Kraj obnovljenog Spomenika ustanku naroda Hrvatske ne smije biti mjesta mržnji i nasilju. Mi, Srbi iz Hrvatske i hrvatski antifašisti, na tom mjestu odajemo počast palima za život i slobodu, najboljima među nama. Činimo to sa našim prijateljima antifašistima iz Bosne i Hercegovine i Srbije. Nakon godina i godina javašluka i govora mržnje tražimo svoj mir i pozivamo sve institucije i istaknute članove našeg društva da nas zaštite i podrže u sjećanju na otpor upravo profašističkom i pronacističkom ustaškom režimu.

Nije daleko trenutak kada će isti ti pojedinci zakucati na druga vrata… ako već nije i počeo.

Komentiraj