Mijenjaju se pravila glasanja na Euroviziji

Autor:

Desire Kranenburg, Unsplash

Natjecanje za pjesmu Eurovizije najavilo je velike promjene u procesu glasovanja za sljedeću godinu.

Profesionalni žiri ukinut je iz polufinala, što znači da će gledatelji sami odlučiti tko će se kvalificirati za veliko finale.

Zemlje koje se ne natječu također će moći prvi put glasovati. Ovaj potez dolazi nakon što je otkriveno da je šest žirija razmjenjivalo glasove na ovogodišnjem natjecanju u Torinu u Italiji.

Nepravilni obrasci glasovanja otkriveni su u Azerbajdžanu, Gruziji, Crnoj Gori, Poljskoj, Rumunjskoj i San Marinu, rekao je EBU, koji organizira natjecanje.

Ti su glasovi žirija odbačeni i zamijenjeni ukupnim rezultatom, izračunatim iz rezultata drugih zemalja sa sličnim rezultatima glasovanja. Na kraju je pobijedio ukrajinski Kalush Orchestra, dok je drugo mjesto osvojio Britanac Sam Ryder.

Liverpool će biti domaćin događaja 2023.

Profesionalni žiriji, koji se sastoje od profesionalnih tekstopisaca i osoba iz glazbene industrije, postoje barem od drugog natjecanja za pjesmu Eurovizije 1957. (sustav glasovanja za prvo natjecanje nikada nije otkriven).

Prema trenutnom sustavu, njihovi se rezultati kombiniraju s rezultatima javnog glasovanja kako bi se odredio ukupni pobjednik. Ova praksa nastavit će se i u finalu, stoji u priopćenju EBU-a.

Omogućavanje glasanja zemljama koje ne sudjeluju odražavat će “globalni utjecaj događaja”, rekao je Martin Österdahl, izvršni nadzornik natjecanja. “Svi koji gledaju emisiju, gdje god živjeli u svijetu, mogu glasati za svoje omiljene pjesme.”

Online glasovi iz “ostatka svijeta” zbrojit će se i pretvoriti u bodove koji će imati istu težinu kao jedna zemlja sudionica u oba polufinala i velikom finalu, priopćio je EBU.

Javnost često ima vrlo različite ukuse od žirija. Ove je godine Ukrajina uvjerljivo pobijedila u tele-glasovanju u finalu, osvojivši 439 bodova, ali je bila četvrta u glasovanju žirija, sa 192 boda.

Trideset i sedam zemalja sudjelovat će u natjecanju sljedeće godine, a Crna Gora i Sjeverna Makedonija povukle su se zbog troškova sudjelovanja.

Rusija je izbačena s ovogodišnjeg događaja nakon invazije na Ukrajinu, a isto će vrijediti i 2023. godine.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.