Zbog Thompsonovih prijetnji Danki Derifaj, HND traži reakciju DORH-a i ministrice kulture

Autor:

03.05.2012., Zagreb - Dodjela nagrada Hrvatskog novinarskog drustva odrzana je u prostorijama HND-a. Danka Derifaj. 
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zatražilo je u ponedjeljak promptnu reakciju Državnog odvjetništva i ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek zbog prijetnji upućenih novinarki Danki Derifaj  nakon komentara pjevača Marka Perkovića Thompsona na Facebooku.

Novinarka Danka Derifaj kazneno prijavila Thompsona: “Stvara atmosferu linča protiv mene”

“HND je zaprepašten pokušajem pjevača Marka Perkovića Thompsona da spriječi emitiranje televizijskog priloga o nelegalnoj gradnji stambene zgrade na Žnjanu u Splitu i zgroženo njegovim komentarima na službenoj facebook stranici, nakon kojih su uslijedile salve najvulgarnijih uvreda i prijetnje premlaćivanjem i smrću našoj kolegici Danki Derifaj, te zbog toga traži promptnu reakciju Državnog odvjetništva RH i ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek”, navodi se u priopćenju HND-a.

Podsjećaju da je RTL-ova novinarka Danka Derifaj autorica priloga o slučaju mešetarenja nekretninama koji će biti emitiran u emisiji “Potraga” te da je jedan od vlasnika stanova u navedenoj zgradi pjevač Perković Thompson.

Nakon objave Perkovića na služenom Facebook profilu da mu je novinarka provalila u dom, uznemirila maloljetnu djecu i da je protiv nje podigao kaznenu prijavu zbog ometanja posjeda, uslijedile su brojne reakcije i uvrede Thompsonovih obožavatelja na račun Derifaj, navode u HND-u.

Ističu  kako je policija demantirala da je Derifaj prekršila zakon, da nisu utvrđeni elemente prekršaja ni kaznenog djela kao i da je Derifaj podnijela kaznene prijave protiv niza nepoznatih počinitelja.

Uz to njezina odvjetnica najavljuje i pokretanje kaznene odgovornosti protiv Thompsona koji nije spriječio uvrede prema novinarki te otvorene pozive na fizičke napade.

„HND daje punu podršku kolegici Derifaj i poziva DORH i policiju da otkriju o kojim je osobama riječ te poduzmu sve mjere protiv Thompsona i administratora njegove facebook stranice”, ističe se u priopćenju i upozorava kako je riječ o još jednom nasrtaju na istraživačko novinarstvo.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.