5. ZBF zatvara popularni ‘storytelling’

Književnu manifestaciju Zagreb Book Festival (ZBF) zatvorit će u subotu navečer u klubu Vinyl program storytellinga na temu ”Tell me the future” u kojemu će nastupiti Tanja Mravak, Mima Simić i Borna Sor, kao posljednji gosti petog izdanja ZBF-a, koji se ove godine održava u Muzeju za umjetnost i obrt od 20. do 25. svibnja na temu “Vrli novi svijet”.

O čovjeku današnjice i budućnosti njegova svijeta na ovogodišnjem je ZBF-u bilo posvećeno ukupno pet panel diskusija, sedamnaest promocija knjiga, dva predavanja, dva okrugla stola i dvije radionice, uz završni storytelling, u kojima je sudjelovalo osamdesetak domaćih i inozemnih književnika, intelektualaca, te stručnjaka iz psihologije, novinarstva i obrazovanja.

Poseban interes publika je pokazala prema panel diskusijama u kojima su sudjelovali domaći i strani autori, a koje su se bavile specifičnim temama poput sreće, religije, budućnosti znanosti i umjetnosti. Posjećene su bile i promocije knjiga autora Arnona Grunberga, Mareka Šindelke i Anite Peti Stantić, a organizatori posebno izdvajaju i okrugli stol na temu književnih priloga, koji je privukao pozornost te potaknuo raspravu i otvorio mnoga pitanja o književnosti, produkciji knjiga, čitateljima te odnosu institucija prema knjizi.

Pokrenut s ciljem okupljanja publike različitih interesa i dobnih skupina kroz interaktivno osmišljene susrete koji ozbiljnim temama pristupaju na zabavan i inspirativan način, ZBF se u četiri godine održavanja profilirao kao jedna od središnjih zagrebačkih proljetnih književnih manifestacija.

“Festival radimo radi naše publike, pa stoga i njegovu uspješnost mjerimo brojem i angažmanom posjetitelja, te atmosferom. I ove smo se godine potrudili osmisliti zanimljiv program i dovesti utjecajne europske autore, sto je prepoznala i publika, koja je čak i mnogobrojnija nego prijašnjih godina, usprkos lošem vremenu koje nas je pratilo prvih nekoliko dana”, rekla je direktorica festivala Petra Ljevak.

Posljednjeg dana festivalskih događanja posjetitelje u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) očekuje, već u jutarnjim satima, radionica “Ulovi trola u Muminastoj dolini”. Kao posljednja inozemna književna predstavljanja najavljena su gostovanja njemačkog pisca iranskog podrijetla Navida Kermanija, koji će predstaviti svoju knjigu “Izvanredno stanje: Putovanje u uznemireni svijet” (Naklada Ljevak, prijevod Ana Nemec), te francusko-iranske spisateljice Maryam Madjidi, koja će govoriti o svojem romanu “Marx i lutka” (Sandrof, prijevod Marko Gregorić).

Komentiraj