ČOVJEK U CRNOM Na današnji dan rođen je legendarni Johnny Cash, zaređeni svećenik i buntovnik

Autor:

American country singer Johnny Cash shown on location during the filming at the Sea of Galilee, Dec. 12, 1971. He is making a 90 minutes feature film on the life of Jesus Christ, in which Cash invested half a million of his own money. He narrates and sings on the soundtrack but does not appear in the film. (AP Photo)

AP Photo/GuliverImages

Johnny Cash, jedan od najutjecajnijih pjevača country glazbe rođen je 26. veljače 1932. u Kingslandu u američkoj saveznoj državi Arkansas.

Rođen je u obitelji siromašnih uzgajivača pamuka. Od djetinjstva je bio izložen glazbi ruralnog juga – himnama, narodnim baladama i pjesmama o radu i tuzi.

Naučio je svirati gitaru i počeo pisati pjesme tijekom vojnog roka u Njemačkoj, gdje je četiri godine služio u zračnim snagama. Nakon služenja vojnog roka, nastanio se u Memphisu kako bi nastavio glazbenu karijeru. Njegova je glazba poznata po ogoljenom zvuku i fokusu na siromašne radnike te društvena i politička pitanja.

Cash, koji je obično nosio crnu odjeću i bio buntovan, postao je poznat kao “Čovjek u crnom“. Umro je 12. rujna 2003. godine.

Pisao je puno više od pjesama

Johnny Cash bio je više od tekstopisca. Bio je pisac u najširem smislu. Kao dijete, Cash je pisao pjesme, a nastavio je pisati priče i kao tinejdžer, usavršavajući svoje vještine.

Cashov prvi objavljeni članak zvao se “Hey Porter”, a pojavio se u vojnim novinama. Godine 1975. napisao je svoju prvu autobiografiju, “Čovjek u crnom“, a 1997. drugu autobiografiju, “Cash: The Autobiography”. Obje su bile ispisane rukom u bilježnicama.

Cash je bio i romanopisac. Objavio je “Čovjeka u bijelom” 1986. godine. Bio je to izmišljeni prikaz šest godina života apostola Pavla. Cash je taj roman smatrao jednim od svojih najvećih postignuća.

Cash je bio zaređeni svećenik

Nije bila tajna da je Cash bio duboko religiozan. Čovjek u crnom je istovremeno bio bogobojazni kršćanin, ali i svojevrsni buntovni odmetnik, što ga je učinilo tako privlačnim širokoj publici. Unatoč slavi, uvijek je ostao čovjek iz naroda. Lako je vidjeti paralele između Casha i apostola Pavla u gore spomenutom Cashovom romanu “Čovjek u bijelom”.

U 1960-ima Cash je bio poznatiji po svom buntovničkom imidžu, više nego po imidžu svetog čovjeka – razbijao je hotelske sobe, vozio pod utjecajem droga i imao ispade na pozornici, koji su uglavnom bili posljedica zlouporabe droga.

Godine 1968., nakon što se ponovno oženio s June Carter, Cash je započeo cjeloživotno preispitivanje svog života, gdje se vratio svojim kršćanskim uvjerenjima. Tijekom 1970-ih, nakon više od dvije godine studija, Cash je diplomirao teologiju i postao svećenik. Vodio je vjenčanje svoje kćeri.

Nije napisao svoj najveći hit

Unatoč tome što je napisao mnoge hitove tijekom svoje karijere, Cash nije napisao “Ring of Fire“. Cash je 1963. godine snimio pjesmu “(Love’s) Ring of Fire”, koja je bila singl koji je Anita Carter ranije objavila.

Pjesmu su napisali Cashova buduća supruga, June Carter i Merle Kilgore. Verzija pjesme Anite Carter nikada nije pronašla svoj put prema široj publici, ali Cash ju je čuo i znao je da u njoj postoji nešto posebno. Pjesmi je dodao vlastiti potpis i objavio je kao “Ring of Fire”, koja je odmah postala hit, a kasnije će postati njegov najprodavaniji singl.

FOTO: Joel Baldwin/Wikimedia Commons/Public Domain

Johnny Cash nije njegovo pravo ime

Sam Phillips, producent Cashove prve ploče, mislio je da “Cash” zvuči više kao izmišljeno umjetničko ime kad je prvi put sreo Casha. Iako je “Cash” doista sjajno umjetničko ime, to je i Johnnyjevo pravo prezime. “Johnny” je bio izmišljeni dio imena.

Johnny je odrastao kao J.R. Cash u Arkansasu. Tek kad se 1950. godine pridružio zračnim snagama, dodijelio si je ime, jer regrut nije htio prihvatiti kandidata s inicijalima umjesto imena. Pucnuvši prstima, J.R. je postao John R. Cash i – legenda je rođena.

Uhićen je sedam puta

Uhićen je sedam puta iz različitih razloga, neki od njih su bile i optužbe povezane s drogom. Ipak, Cash je samo jednu noć proveo u zatvoru. Uhićenja ga nikad nisu zadržala, a moglo bi se reći da su mu na mnogo načina unaprijedila karijeru.

Dva najprodavanija albuma snimljena su u zatvoru: Johnny Cash u zatvoru Folsom 1968. i Johnny Cash u San Quentinu 1969. Nastavio je posjećivati zatvore tijekom karijere kako bi svirao za zatvorenike. Cash je, nakon što je bio u zatvoru, suosjećao s nevoljama zatvorenika.

OZNAKE: Johnny Cash

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.