Johnny Cash, legenda koja živi

Autor:

Promo

Bio je utjelovljenje country glazbe mnogim ljudima diljem svijeta. No, glazbenik koji nije bio usko vezan za jedan žanr, snimao je pjesme koje se mogu smatrati rock and rollom, bluesom, rockabillyjem, folkom ili gospelom te utjecao na svaki od tih žanrova. Osim toga, bio je jedini među country-umjetnicima koji je pri kraju karijere postao neočekivano popularan među mlađom indie- i hard rock-publikom.

Primljen je u tri glavne kuće slavnih: Kuću slavnih tekstopisaca Nashvillea (1977.), Kuću slavnih countryja (1980.) i Kuću slavnih rock and rolla (1992.). Samo je trinaest izvođača primljeno u dvije ili u dvije potonje, a samo Hank Williams, Jimmie Rogers i Bill Monroe dijele istu čast kao Cash. Međutim, samo je Cash primljen u Kuću slavnih rock and rolla na regularan način, za razliku od drugih country-glazbenika koji su primljeni kao “rani utjecaji”. Njegov doprinos prepoznala je i Kuća slavnih rockabillyja, a 1996. primio je i nagradu centra Kennedy. Cash je svojedobno izjavio “da mu je primanje u Kuću slavnih countryja 1980. najveće profesionalno postignuće u životu”.

Johnny Cash je umro 12. rujna 2003. godine, nepuna četiri mjeseca nakon svoje supruge June Carter. Pokopan je zajedno s njom u Hendersonville Memory Gardensu, pokraj svoga doma u Hendersonvilleu u državi Tennessee. Navršio je 71 godinu.

OZNAKE: Johnny Cash

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.