Dan kad je Johnny Cash bio zvijezda u zatvoru

Autor:

ilustracija mm

Izvedba u zatvoru Folsom postala je slavnom, a njena snimka izdana kao album imala je milijunsku nakladu. Dana 13. siječnja 1968. godine Johnny Cash svirao je uživo u tom američkom zatvoru. Riječ je o ustanovi smještenoj u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, i to 30-ak kilometara od kalifornijskog glavnog grada Sacramenta.

Zanimljivo je da je Johnny Cash pjesmu ‘Folsom Prison Blues’ napisao i snimio još 1955. godine tj. gotovo 13 godina ranije. Inspiraciju je dobio nakon što je kao pripadnik američkih snaga u Njemačkoj gledao film ‘Inside the Walls of Folsom Prison’. Pjesma ‘Folsom Prison Blues’ postala je popularna među zatvorenicima, tako da je pozivan da nastupa u zatvorima.

I doista, prije nego je na današnji dan prije 53 godine nastupio u zatvoru Folsom, izvodio je svoje pjesme i u drugim zatvorima, no upravo je nastup u Folsomu postao svjetski popularan. Cash je isti dan održao dva koncerta u tom zatvoru, jedan ujutro, a drugi u rano popodne. Velik dio pjesama koje je izvodio imao je veze sa zatvorskim životom. Dakako, na oba koncerta prva pjesma koju je izvodio bila je ‘Folsom Prison Blues’.

OZNAKE: Johnny Cash

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.