HINA/ FENA

21. SFF: “Naša svakodnevna priča” i gostovanje redatelja Egoyana obilježili šesti dan

Film “Naša svakodnevna priča” u bosanskohercegovačko-hrvatsko-slovenskoj koprodukciji u koju je bio uključen Hrvatski audio-vizualni centar i ujedno prvi dugometražni film redateljice Ines Tanović osvojio je velike simpatije publike nakon projekcije upriličene u srijedu u okviru natjecateljskog programa 21. Sarajevo film festivala (SFF).

Ovo je ostvarenje bilo prilika i za nove uspješno odigrane uloge Emira Hadžihafizbegovića i Jasne Ornele Bery koji tumače likove muža i žene jedne sarajevske obitelji koju su rat i poratna tranzicija potpuno izbacile iz stabilne orbite nekadašnje srednje klase. Njihovog sina uspješno igra Uliks Fehmiu a kći Maja Izetbegović.

Redateljica Tanović kazala je nakon projekcije koja je ujedno bila i svjetska premijera kako je željela ispričati priču o jednoj generaciji “zaglavljenoj u vremenu” u svojim četrdesetim godinama. Namjerno se odlučila da u središtu filma koji ima i autobiografske elemente bude obitelj iz srednje klase jer drži kako se o tom društvenom sloju i njegovim problemima nakon rata zapravo najmanje govori s obzirom na to da se najveća pozornost posvećuje marginalnim društvenim skupinama.

 

  • Za Emira Hadžihafizbegovića “Naša svakodnevna priča” je važna jer je smatra još jednim odgovorom na, kako je kazao, hollywoodski film koji je u proteklih deset godina potpuno dehumaniziran. “Ponosan sam na ovaj film”, kazao je Hadžihafizbegović dodajući kako je siguran da će se za njim tragati i kada glumci koji su u njemu nastupili više ne budu među živima.

 

Šestog dana 21. SFF-a izvan konkurencije je prikazan i hrvatski film “Ti mene nosiš” redateljice Ivone Juke koji kroz dva i pol sata trajanja donosi tri paralelne priče u kojima secira probleme suvremenog društva.

U Sarajevo je tijekom dana kao posebni gost doputovao poznati armenski redatelj s kanadskom putovnicom Atom Egoyan. Njemu je za ukupni doprinos filmskoj umjetnosti direktor SFF-a Mirsad Purovatra uručio priznanje “Počasno srce Sarajeva” nazvavši ga istinskim filmskim majstorom. Egoyan je kazao kako to priznanje za njega ima posebni značaj jer ga dobiva u gradu koji je i u najtežim ratnim vremenima kada je SFF utemeljen pokazao strast za umjetnost.

“Ovo priznanje za mene ima posebni značaj jer ga dobivam u godini kada se obilježava 100 godina genocida nad mojim narodom – Armencima”, kazao je Egoyan. U čast njegova dolaska publika 21. SFF-a ima priliku pogledati tri od petnaest filmova koje je on režirao uključujući “Ararat” koji podsjeća na tragediju armenskog naroda.

Komentiraj