Dan sjećanja: Prisjećamo se Bitke za Vukovar i mučki ubijenih civila u Škabrnji. Neka njihova priča nikada ne utihne

Autor:

17.11.2023., Vukovar - Pogled iz zraka na Vukovarski vodotoranj osvjetljen ljubicastom bojom povodom Svjetskog dana prijevremeno rodjene djece. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

U sjećanje na dan kada je 1991. slomljena herojska obrana grada Vukovara, kada je u Škabrnji počinjen stravičan zločin nad stanovništvom te kada su svoje junaštvo iskazali branitelji Saborskoga, Slunja, Cetingrada i Rakovice, 18. studenoga obilježava se Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Hrvatski sabor proglasio je ovaj blagdan 2019. godine. Točnije, Hrvatski sabor donio je 29. listopada 1999. odluku o proglašenju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine kako bi se dostojanstveno i primjereno odala počast svim sudionicima obrane toga grada – simbola hrvatske slobode. Odlukom Vlade iz 2019. godine 18. studenoga proglašen je blagdanom i neradnim danom te se obilježava kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Bitka za Vukovar

Bitka za Vukovar koji je tada bio pod vojnom opsadom Jugoslavenske narodne armije, započela je 25. kolovoza, a završila 18. studenoga 1991. i u njoj je sudjelovalo 1800 branitelja. Pod opsadom je bio 87 dana. Slomu obrane grada prethodili su tragični događaji s fatalnim posljedicama: u borbama u gradu i na širem području Vukovara poginulo je oko 1600 branitelja, a njih oko 600 ubijeno je nakon zarobljavanja u masovnim ratnim zločinima. Poginulo je i oko 1000 civila, a ranjeno je više od 2500 osoba. Uz to je u srpske koncentracijske logore odvedeno oko 7000 zarobljenih branitelja i civila, dok je iz grada prognano oko 22 tisuće njegovih stanovnika. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još je nekoliko stotina osoba s vukovarskog područja.

Opsada Vukovara je potrajala sve do 15. siječnja 1998. i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja nakon koje su se Vukovarci konačno vratili svojim domovima koje je prije toga trebalo obnoviti.

Pokolj u Škabrnji

Pokolj u ravnokotarskome mjestu Škabrnji počinjen je istog dana kad je slomljena herojska obrana Vukovara. Mučki su ubijena 43 civila i 15 hrvatskih branitelja. U Domovinskom ratu u Škabrnji je ubijeno 56 civila, a poginulo je i 25 branitelja iz toga mjesta. Nakon rata još je šestero mještana poginulo od minsko-eksplozivnih sredstava.

Napad na Škabrnju počeo je 18. studenoga 1991. rano ujutro iz dva smjera. Jedna kolona tenkova i oklopnih transportera s kamionima pješaštva došla je preko Zemunika Gornjeg, a druga iz smjera Biljana Donjih.

Škabrnja Photo: Sime Zelic/PIXSELL

Glavni udar i težište napada agresora bio je na zapadnom ulazu u Škabrnju, kod zaseoka Ambara i Ražovljeve glavice, gdje su, uz snažnu potporu iz neprijateljskih uporišta i zrakoplova, angažirane tenkovsko-pješačke snage četnika i JNA.

Četnici i pripadnici JNA do središta sela i crkve Velike Gospe došli su tek predvečer tjerajući ispred tenkova zarobljene branitelje i civile kao živi štit.

Civili, pretežito žene, djeca i starije osobe, koji su se skrivali u podrumima i drugim zaklonjenim prostorijama, nasilno su izvučeni, ubijani i masakrirani. Stotinjak civila, uglavnom žena i djece, zarobljeno je i odvedeno u Benkovac.

Za zločine u Škabrnji osuđena je samo negdašnja medicinska sestra Zorana Banić. Bila je optužena i osuđena za kršenje međunarodnog prava i sudjelovanje u napadu i ubijanju stanovništva u Škabrnji 18. studenoga 1991.

Najprije je u odsutnosti osuđena na 20 godina zatvora, a nakon uhićenja u Švicarskoj 2001. i izručenja Hrvatskoj na ponovljenom suđenju bila je osuđena na 13 godina zatvora.

Nakon poništenja te odluke, na još jednom ponovljenom suđenju osuđena je na deset godina zatvora, a Vrhovni sud smanjio je tu kaznu na šest godina. Iz zatvora je izišla u listopadu 2007.

Vukovar i Škabrnja – simboli hrabrosti i otpora

Danas je dan kada odajemo počast gradu Vukovaru i Škabrnji simbolu hrabrosti i otpora. Sjećamo se svih koji su podnijeli žrtvu 1991. godine, kao i svih koji su stali u obranu svog doma.

Vukovar i Škabrnja ostavljaju neizbrisivi trag u povijesti, podsjećajući nas na snagu zajedništva.

Danas, dok obnavljamo i gradimo budućnost, ne smijemo zaboraviti sve lekcije koje nam je Vukovar dao. Neka nam ovo sjećanje bude podsjetnik na važnost mira, solidarnosti i zajedničkog napora u izgradnji boljeg društva.

Na današnji dan sjećamo sve svih onih koji su hrabro stali u obranu domovine.

Nismo vas zaboravili…

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

alex.keller

prije 5 mjeseci

Radije se prisjetite novovjekih stradalnika u ovoj zemlji...onih koji skupljaju bočice po kontejnerima,dok se političari ,kao što je Penava,itd. tove na njihov račun,prenemažući se po raznim proslavama i obljetnicama.