Na današnji dan prije 32 godine raketirani su Banski dvori

Autor:

05.10.2023., Zagreb - Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic polozio je lovorov vijenac na spomen-plocu na zgradi Vlade Republike Hrvatske u povodu 32. obljetnice raketiranja Banskih dvora.  Uz predsjednika Vlade bio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar pravosudja i uprave Ivan Malenica, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Korzinek, zastupnica u Hrvatskom saboru Zdravka Busic, drzavni tajnik u Ministarstvu obrane Branko Hrg i posebni savjetnik predsjednika Vlade Zvonko Kusic. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Banski dvori raketirani su na današnji dan prije 32 godine. Bio je to napad na novu hrvatsku vlast i pokušaj ubojstva prvog predsjednika Franje Tuđmana. 

Napad je izveden dan uoči odluke o samostalnosti kojom je 8. listopada 91. Hrvatska postala samostalna i suverena država. U povodu godišnjice raketiranja Banskih dvora predsjednik Vlade Andrej Plenković sa suradnicima položio je vijenac na spomen-ploču na zgradi Vlade.

“Taj napad od strane JNA, bio je pokušaj da se likvidira predsjednik Tuđman i cijelo vodstvo Hrvatske u tom trenutku i predstavnici države u saveznim tijelima, što bi značilo veliku političku destabilizaciju Hrvatske i željeli su s time napraviti prekretnicu u procesu agresije koja je trajala već nekoliko mjeseci”, rekao je Plenković, prenosi HRT.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.