Ukrajina i SAD pokreću zajedničku proizvodnju oružja

Autor:

epa10875819 US President Joe Biden (R) holds a bilateral meeting with Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) in the Oval Office of the White House in Washington, DC, USA, 21 September 2023. Ukrainian President Zelensky is in Washington to meet with members of Congress at the US Capitol, the Pentagon and US President Joe Biden at the White House to make a case for further military aid.  EPA/JULIA NIKHINSON / POOL

EPA/JULIA NIKHINSON

Ukrajina i SAD dogovorili su se da će pokrenuti zajedničku proizvodnju oružja koja će omogućiti Kijevu da proizvodi sustave protuzračne obrane, rekao je u petak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sumirajući boravak u SAD-u.

U dnevnom obraćanju Ukrajincima, Zelenski je rekao da će taj dugoročni sporazum stvoriti nova radna mjesta i industrijsku bazu u Ukrajini čiju je ekonomiju razorio rat s Rusijom.

“Zajednička proizvodnja u obrambenom sektoru sa SAD-om je povijesna stvar”, rekao je.

Zelenski je dodao da je Ministarstvo strateških industrija potpisalo ugovore s tri udruge koje okupljaju 2000 američkih obrambenih kompanija.

Ukrajina jako ovisi o zapadnoj vojnoj pomoći. Da bi se ona smanjila, Zelenski je rekao da sa svojim timom radi na reformi domaće vojne industrije kako bi se lokalni proizvođači modernizirali i ubrzala isporuka naoružanja na bojište.

Zelenski je ranije najavio da će se u Kijevu održati međunarodni forum proizvođača oružja iz više od 20 zemalja.

Ukrajina već ima nekoliko zajedničkih projekata s europskim proizvođačima za popravak ukrajinskih tenkova te razvija vlastitu proizvodnju dronova i raketa.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.