Wales slavi Davida Brooksa, dvije godine nakon strašne dijagnoze zabio je za reprezentaciju

Autor:

International Friendly, Länderspiel, Nationalmannschaft Wales v Korea Republic David Brooks of Wales during the International Friendly match Wales vs Korea Republic at Cardiff City Stadium, Cardiff, United Kingdom, 7th September 2023 Photo by Mike Jones/News Images Copyright: xMikexJones/NewsxImagesx

Mike Jones/News Images

Najveći trenutak utakmica kvalifikacija za EURO odigranih krajem prošlog i u prvom dijelu ovog tjedna se dogodio u šestoj minuti sudačkog vremena drugog poluvremena utakmice Latvije i Walesa: veznjak Fulhama Harry Wilson povukao je kontru po lijevoj strani velškog napada i onda na rubu 16 metara gurnuo loptu u prostor za Davida Brooksa koji je lagano lobao vratara domaćih i zabio za konačnih 2-0. Slavlje Brooksa i ostalih velških igrača bilo je ogromno, ali ne samo zbog gola i tri boda koji su Wales doveli na -3 u odnosu na Hrvatsku i Tursku, koliko zbog činjenice da je strijelac bio baš Brooks, desno krilo  Bournemoutha, kojemu je u listopadu 2021. godine dijagnosticiran drugi stupanj Hodgkinovog limfoma i kojemu je ovo prvi gol za reprezentaciju nakon ozdravljenja.

Sedam mjeseci nakon dijagnoze, početkom svibnja 2022., Brooks je na društvenim mrežama objavio kako sve pretrage pokazuju da je potpuno zdrav te da kreće s pripremama za povratak nogometu. To se realiziralo deset mjeseci kasnije, nakon što je, kako je rekao, vratio 15 kilograma mišića izgubljenih kroz kemoterapiju, u ožujku ove godine ušao je u igru u 79. minuti utakmice u Birminghamu protiv Aston Ville a prilikom njegovog ulaska u igru doslovno cijeli stadion ustao je na noge i dugim ga pljeskom pozdravio.

Do kraja sezone Brooks je zaigrao još četiri puta, ukupno 143 minute a u lipnju je dobio i poziv izbornika Walesa Roba Paigea koji mu je dao zadnjih 19 minuta u 4-2 porazu od Armenije. U novu sezonu Brooks je ušao očito spremniji pa je za Bournemouth u pet utakmica zabio dva gola, Brentfordu u PL i Swanseaju u EFL kupu.

„Strašno me pogodilo kad sam čuo da David boluje od teške bolesti“, rekao je spomenuti asistent Harry Wilson koji je, valjda je tako moralo biti, presretan što je baš on bio dodavač za prijateljev gol. „Godinama smo cimeri i veliki prijatelji, on je strašno važan dio naše ekipe. Nevjerojatno je bilo vidjeti koliko je bio jak kroz ono što je prolazio“. Velšani su na stadionu dugo nakon utakmice u Armeniji pjevali “Brooks will tear you apart again”, navijački remake pjesme Joy Divisiona “Love Will Tear us Apart”.

Sljedeću službenu utakmicu za Wales Brooks će igrati protiv Hrvatske, 15. listopada Velšani će dočekati Hrvate u vrlo važnom ogledu za obje selekcije.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.