Ukrajinska protuofenziva polako napreduje uz pomoć kontroverznih kazetnih bombi

Autor:

epa10802952 The newest Russian tank T-14 Armata fires during a dynamic display of military equipment at the International Military-Technical Forum 'Army-2023' held at the Alabino military training grounds outside Moscow, Russia, 16 August 2023. The International Military-Technical Forum 'Army-2023' is held from 14 to 20 August 2023 at Patriot Expo, Kubinka Air Base and Alabino military training grounds.  EPA/YURI KOCHETKOV

EPA/YURI KOCHETKOV

Ukrajinski marinci napredovali su po drugi put u dva tjedna na jugoistočnim linijama bojišnice, prema ključnom lučkom gradu Mariupolu, pri čemu je ponovno zauzimanje sela Urozhaine izgleda djelomično potpomognuto ukrajinskom upotrebom kontroverznog kazetnog streljiva.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar potvrdila je oslobađanje sela. Pojavila se snimka intenzivne borbe za selo na kojoj se mogu vidjeti deseci ruskih vojnika kako bježe prema jugu sela. Očito su granatirani dok bježe, ponekad nečim što se čini da je kazetnim streljivom, rekla su dva stručnjaka za oružje koja su pregledala video snimke incidenata.

Dykyi, kodni znak zapovjednika jurišnog odreda, rekao je o ruskom bijegu: “Vrlo mnogo ih je poginulo, osobito kad su počeli bježati.”

Videozapisi prikazuju desetke ruskih vojnika kako trče otvorenom cestom, naizgled prisiljeni koristiti asfalt jer su susjedna polja i drvoredi bili minirani. rekao je Dykyi. I Rusi su se u velikom broju okupili u kućama koje su tada gađane artiljerijom.

“Mnogi su tamo poginuli”, rekao je Dykyi, dodajući da su u napadu korišteni minobacači i tenkovi. Nije želio komentirati korištenje kazetnog streljiva.

Snimke dronom također pokazuju ukrajinski tenk kako sam juriša na ruske položaje, pucajući i vukući za sobom kabel na kojem su bili pričvršćeni eksplozivi za čišćenje mina. Naboji detoniraju kada se tenk okrene, osiguravajući jasno napredovanje sljedećih jedinica kroz minska polja koja su uzrokovala značajne gubitke.

‘Ta strana koristi što god hoće’

Opskrbi ukrajinske vojske kazetnim streljivom prethodila je velika etička rasprava unutar Bidenove administracije, rekli su američki dužnosnici. Iako je brutalno učinkovito protiv pješaštva na otvorenom terenu, oružje raspršuje male kapljice eksploziva koji često ne uspijevaju detonirati i mogu predstavljati preostalu opasnost za civile desetljećima koja dolaze.

Više od 100 zemalja zabranilo je korištenje kazetnog oružja putem ugovora, iako Ukrajina, Rusija i Sjedinjene Države nisu potpisnice tog međunarodnog ugovora.

Američka vojska kaže da modeli koje isporučuju Ukrajini imaju poboljšanu stopu “propadanja” u kojoj samo 2,5% njih ne uspije detonirati nakon raspršivanja – tvrdnja je na koju kritičari gledaju skeptično. Usporedbe radi, zapadni dužnosnici tvrde da rusko kazetno oružje, za koje se također govori da je bilo u uporabi tijekom njihove invazije na Ukrajinu, ima stopu neispravnosti od 30%. Smatra se da je Ukrajina proizvela nekoliko sličnih uređaja u zemlji koji bi se mogli koristiti na bojišnici.

Ipak, etička pitanja oko oružja ostavila su zbunjenim zapovjednike jurišnih jedinica poput Dykyija, čija je jedinica doživjela teške gubitke u napadu na jugu. “Ne razumijem to”, rekao je. “Ta strana koristi što god hoće. Naši ljudi umiru od svega toga i to je u redu. Ali kada druga strana umre, nije?”

Ponovno zauzimanje Urozhainea, malog sela, predstavlja napredak za iscrpljujuću protuofenzivu u kojoj se dobici mjere u metrima, a ne miljama. Ukrajinske trupe naišle su na jači otpor od očekivanog i usporile su ih snažno utvrđene ruske obrambene linije, ojačane golemim mrežama rovova i desecima tisuća četvornih milja mina.

Ranije ovog tjedna, Kijev je odbacio nedavne kritike da njegove trupe ne napreduju dovoljno brzo, rekavši da su usmjerene na uništavanje ruskih sposobnosti i ometanje njihove logistike, izvještava CNN.

Na prvim linijama, 35. marinaca doživjela je gubitke u svom prodoru prema jugu zbog čega je Dykyi bio neprijateljski raspoložen prema procjenama nekih zapadnih dužnosnika i analitičara iz “fotelja” o sporom napredovanju protuofenzive. Dykyi je rekao da kritičari ofenzive “uvijek mogu doći k meni kao gost i boriti se sa mnom. Netko vjeruje da možete letjeti iznad minskog polja na metli kao u Harryju Potteru. To se ne događa tako u pravoj borbi. Ako to ne razumiješ, možeš sjediti u fotelji i jesti kokice.”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.