Sanchez će tražiti povjerenje parlamenta za formiranje nove ‘progresivne’ vlade

Autor:

epa10778652 A handout still image taken from a video, made available by the Spanish Socialist Party PSOE via social media shows acting Prime Minister Pedro Sanchez making a statement in an unknown location in Spain, 31 July 2023. Sanchez assured he will be working as soon as the start of the new Parliament takes place on 17 August 2023, to form Government in order to allow Spain to 'continue moving forward' for another four years.  EPA/PSOE / HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE / MANDATORY CREDIT / HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

EPA/PSOE

Vršitelj dužnosti španjolskog premijera Pedro Sanchez rekao je u srijedu da namjerava tražiti potporu donjeg doma parlamenta za formiranje nove vlade nakon neuvjerljivih izbora 23. srpnja.

“Tražit ću povjerenje parlamenta za formiranje progresivne vlade”, rekao je Sanchez u obraćanju zastupnicima svoje Socijalističke stranke (PSOE). Sanchez je rekao da će PSOE, koja je bila druga po osvojenim mjestima na parlamentarnim izborima u srpnju, prvo nastojati izabrati predsjednika donjeg doma parlamenta u četvrtak.

Ni lijevi ni desni blok nisu osvojili većinu na tijesnim izborima u srpnju. I konzervativna Narodna stranka (PP), kao i PSOE pregovaraju s manjim strankama kako bi formirali vladu. Sanchez, koji je prvi put preuzeo vlast 2018. godine, bio je na vlasti od početka 2020. zahvaljujući manjinskoj koaliciji s ljevičarskom strankom Podemos.

Sanchez u srijedu nije otkrio tko će mu biti koalicijski partneri, ali je ranije rekao da se namjerava udružiti s ljevičarskim savezom Sumar u kojemu je i Podemos.

Katalonske separatističke stranke Katalonska republikanska ljevica (ERC) i Zajedno za Kataloniju pokazat će se kao ključne za formiranje vlade. ERC će najvjerojatnije poduprijeti socijalističkog premijera Pedra Sancheza, no s novim prebrojavanjem glasova koje je potvrdilo izborno povjerenstvo, to bi trebalo učiniti i sedmero zastupnika stranke Zajedno za Kataloniju.

Bivši katalonski premijer Carles Puigdemont poručio je krajem srpnja da će njegova stranka dati glasove aktualnom španjolskom premijeru samo ako se postigne dogovor o “sukobu između Katalonije i Španjolske”.

“Onaj tko misli da će pritiskom ili izravnim političkom ucjenom dobiti neku taktičku korist, vara se”, napisao je Puigdemont na društvenim mrežama. “No potrebno je pregovarati o uvjetima pod kojima se mora riješiti sukob između Katalonije i Španjolske”, dodao je.

Premda u priopćenju nije jasno naveo, Puigdemont i stranka Zajedno za Kataloniju traže dogovorni referendum o neovisnosti Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku zemlje. Ta stranka je prošli tjedan kao uvjet spomenula i “amnestiju” za osuđene i optužene članove bivše katalonske vlade.

Ne dobije li Španjolska do listopada novu vladu, više od 37 milijuna birača izaći će na nove izbore.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.