“Narodna stranka” osvojila najviše glasova na izborima u Španjolskoj. Feijóo poziva na sastavljanje manjinske vlade

Autor:

epa10763588 Spanish main opposition People's Party leader and candidate for Prime Minister Alberto Nunez Feijoo (R) casts his ballot for the general elections at a polling station in Madrid, Spain, 23 July 2023. Spanish voters head to polling stations on 23 July to vote for the lower and the upper house of the country's parliament.  EPA/CHEMA MOYA

EPA/CHEMA MOYA

Alberto Núñez Feijóo, vođa konzervativne Narodne stranke koja je u nedjelju na parlamentarnim izborima osvojila najviše glasova, no nedovoljno za formiranje vlade, pozvao je ostale političke stranke i aktualnog premijera Pedra Sancheza da “ne blokiraju Španjolsku” nego mu dopuste sastavljanje manjinske vlade.

Narodna stranka je dobila 136 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta, no niti u potencijalnoj koaliciji s desnim Voxom ne može doći do 176 zastupnika koliko je potrebno za sastavljanje vlade.

“Premijer treba biti onaj tko je osvojio najviše glasova i zastupničkih mjesta”, poručio je 61-godišnji Feijoo iz sjedišta stranke u Madridu gdje je u nedjelju navečer proslavio izborni rezultat.

“Blokada nimalo neće koristiti Španjolskoj”, istaknuo je.

Aktualni premijer Pedro Sanchez je sa svojom Španjolskom socijalističkom radničkom strankom (PSOE) zauzeo drugo mjesto dobivši 122 mjesta u parlamentu. Sanchez također nema dovoljno zastupnika za sastavljanje vlade niti uz podršku skupine lijevih stranaka Sumar, te separatističkih lijevih stranaka Katalonije, Baskije i Galicije.

Taj lijevi blok osvojio je ukupno 172 mjesta, a desni 170 pa nije izgledno formiranje vlade u nadolazećim tjednima.

Feijoo je poručio da će razgovarati s ostalim strankama, prije nego idući mjesec u parlamentu počne glasanje o vladi.

Sanchez, uvjeren da Feijoo neće dobiti podršku stranaka za formiranje manjinske vlade, vidi priliku za ostanak na vlasti.

“Puno je više nas koji želimo da Španjolska napreduje, nego da nazaduje uz Narodnu stranku i Vox”, rekao je Sanchez u obraćanju svojim simpatizerima.

Sanchez će, ne uspije li Feijoo formirati vladu, pokušati stvoriti manjinsku koaliciju s lijevim i regionalnim separatističkim strankama. U glasanju za takvu vladu presudnu ulogu bi mogla imati katalonska stranka desnog centra Junts per Catalunya (Zajedno za Kataloniju).

To je stranka bivšeg katalonskog premijera Carlesa Puigdemonta koji se nalazi u egzilu u Belgiji od 2017. nakon organiziranja zabranjenog referenduma o odcjepljenju Katalonije.

Iz te stranke su poručili da Sanchezu “neće dati ništa ako ne da nešto zauzvrat”.

Sanchez odbija ideju o organiziranju dogovornog referenduma o neovisnosti Katalonije, bogate autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika, ističući da je takvo glasanje suprotno španjolskom ustavu i ranijoj odluci Ustavnog suda.

Ako se stranke do listopada ne dogovore oko formiranja vlade, Španjolci će ponovo na izbore.

Španjolska je ovaj mjesec preuzela predsjedanje Europskom unijom do kraja prosinca.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.