Schmidt poništio sporne zakone koje je donio parlament RS

Autor:

07.04.2023., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt odrzao je danas izvanrednu press konferenciju na kojoj je govorio o formiranju vlade FBiH. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Armin Durgut/PIXSELL

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt poništio je u subotu zakone što ih je donio parlament Republike Srpske o nepriznavanju presuda Ustavnog suda BiH i odluka visokog predstavnika te je nametnuo izmjene kaznenog zakona kojima je predviđena kazna do pet godina zatvora za osobe koje ugrožavaju ustavni poredak.

Schmidt je odluku objavio u tjednu u kojemu je eskalirala politička kriza u zemlji zbog nastojanja vlasti RS, predvođenih Miloradom Dodikom, da potkopaju autoritet državnog Ustavnog suda donošenjem posebnog zakona o zabrani provedbe odluka tog suda.

Nešto ranije parlament RS donio je i zakon kojim je zabranio objavljivanje odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku entiteta jer ne priznaju Schmidta i njegov mandat.

“Ovo je napad na Ustavni sud BiH i pokušaj ugrožavanja pravog i ustavnog okvira BiH uključujući odluke visokog predstavnika”, kazao je Schmidt u Sarajevu, dodajući kako je stoga odlučio poništiti sporne zakone na temelju ovlasti koje ima.

Istaknuo je kako entitetski parlamenti nemaju pravo derogirati odredbe ustava BiH niti obveze koje proistječu iz Daytonskog sporazuma, a jedna od njih je suradnja s visokim predstavnikom.

Prema izmjenama kaznenog zakona BiH koje je nametnuo Schmidt kao kazneno djelo ubuduće će se tretirati postupci kojima se narušava ustavni poredak zemlje.

Schmidt je poručio kako neće stati i nastavit će djelovati u interesu očuvanja cjelovitosti i mira u BiH, a nada se da će političari u zemlji urazumiti i učiniti što je nužno kako bi se provele nužne reforme.

“Sve opcije su na stolu, a zna se koji je spektar ovlasti što ih mogu koristiti”, kazao je Schmidt dodajući kako poziva ostale partnere iz međunarodne zajednice za uvođenje pojedinačnih “ciljanih sankcija” protiv onih koji ugrožavaju ustavni poredak BiH.

Odmah nakon objave ovih odluka potporu Schmidtu dalo je veleposlanstvo SAD. Zakone koje je usvojio parlament RS veleposlanstvo je opisalo kao napad na Dayton koji je sada proizveo posljedice.

“Sjedinjene Države snažno pozdravljaju korištenje svojih bonskih ovlasti od strane visokog predstavnika radi obrane Daytonskog mirovnog sporazuma i zaštite Ustavnog suda BiH, koji je čuvar vladavine prava u Bosni i Hercegovini”, stoji u izjavi veleposlanstva SAD.

Ubrzo je reagirao i Dodik, koji je kazao kako Schmidta smatra nelegalnim visokim predstavnikom jer ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN i ne kani poštovati njegove odluke.

“Nikakve odluke nećemo prihvatiti, ni Ustavnog suda ni neimenovanog visokog predstavnika”, kazao je Dodik na jednom skupu u istočnoj Bosni komentirajući Schmidtove odluke.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.