10 ulica u Zagrebu mijenja ime zbog povezanosti s NDH

Autor:

24.09.2022., Zagreb - Fotografija iz zraka trznice Dolac i katedrale. Dolac je uvijek zivotopisan i pun boja. Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Odbor za imenovanja trgova i ulica zagrebačke Gradske skupštine donio je povijesnu i od nekih građana dugo iščekivanu odluku. Ukupno 10 ulica koje su u Zagrebu nazvane po osobama povezanim s NDH bit će preimenovane.

Četvrti Pešćenica-Žitnjak, Gornja Dubrava, Črnomerec i Trnje tako će dobiti nove ulice. Imena koja se neće više moći vidjeti u Zagrebu su: ulica Vladimira Arka, Filipa Lukasa, Ivana Šarića, Antuna Bonifačića, Frane Nevistića, Ivana Oršanića, Srećka Karamana i Branka Klarića, Vladimira Jurčića i Petra Grgeca.

Rada Borić predsjednica je prije spomenutog skupštinskog odbora. Ona je ujedno otkrila kako je ovaj pothvat pokrenut na inicijativu Documente – Centra za suočavanje s prošlošću i Svjetskog židovskog kongres, čiji je konačni cilj odobravanja projekta postignut u petak. Inicijativa je samostalno prikupila imena ulica s ustaškom poviješću, te sve podatke predala Gradu Zagrebu.

Prema njihovim podacima, 25 pojedinaca povezanih s NDH i dalje se nalaze u nazivlju ulica, trgova pojedinih mjesta i gradova. Nekima su još podignuti spomenici. Ova zagrebačka incijativa trebala bi biti korak prema mijenjanju svakog oblika takvog nazivlja.

“Takav konsenzus pokazuje da naši sugrađani prepoznaju da javne površine ne zaslužuju biti imenovane po osobama koje su surađivale ili podržavale NDH”,  kazala je Rada Borić nakon odobrenja inicijative.

Odluka odbora sada mora proći odabir imena, ali prije toga i javnu raspravu od 30 dana i Agenciju za geografska imena. Građani, ističe Borić, nisu primorani zbog ove odluke plaćati troškove promjene osobnih dokumenata, već će to biti, prema Zakonu o naseljima, obveza jedinica lokalne samouprave.

“Grad bi to učinio i da nema zakonsku obavezu”, dodala je Borić.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.