Papa Franjo zamolio je od protestanata i ostalih kršćanskih crkvi oprost zbog progona koje su u prošlosti izvršili katolici a  Vatikan je u ponedjeljak objavio namjeru da Papa ove godine posjeti Švedsku u povodu obilježavanja 500. godišnjice reformacije.

Na večernjoj misi u bazilici  Sv. Petra  u Rimu na kojoj su nazočili predstavnici ostalih religija, Papa je zatražio “oprost za neevanđeosko ponašanje katolika prema kršćanima i drugim crkvama”, dok je katolike pozvao da oproste onima koji su njih progonili.

Vatikan je objavio da će Papa 31. listopada posjetiti južni švedski grad Lund i pridružiti se zajedničkoj misi s luteranima. Time će otpočeti komemoracije diljem svijeta koje će se održavati tijekom naredne godine.

Nijemac Martin Luther je 1517. pokrenuo protestantsku reformaciju, napisavši 95 teza u kojima je kritizirao ponašanje Katoličke Crkve.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.