Šume u senegalskoj regiji Casamance mogle bi za dvije godine nestati zbog krijumčarenja drvenom građom, upozorio je u nedjelju bivši senegalski ministar okoliša.

U Casamanceu na jugu Senegala nalazi se posljednje šumovito područje u zemlji, a područje od oko 30.000 hektara moglo bi biti opustošeno do 2018. jer krijumčari udovoljavaju kineskim zahtjevima za namještajem od palisandrovine, rekao je bivši ministar okoliša Haidar el Ali.

Izvoz drva iz Senegala je protuzakonit, tako da preprodavači drvo krijumčare u susjednu Gambiju te zatim brodovima do Kine.

“To neprihvatljivo krijumčarenje uništava naše šume i stoga mora prestati”, kazao je Haidar na konferenciji za novinare.

Velik dio sjevernog Senegala graniči s pustinjom Saharom i potpuno je opustošen, zemlja je zbog suše i klimatskih promjena sve isušenija i šume se ne mogu održati.

Haidar je upozorio da zelenilo koje je ostalo u toj zapadnoafričkoj zemlji ubrzano vene.

Od 2010. krijumčari su posjekli milijun stabala ili 10.000 hektara, upozorio je bivši senegalski ministar okoliša.

U međuvremenu, u razdoblju između 2010. i 2015. gambijskim izvozom palisandrovine u Kinu zarađeno je 238,5 milijuna američkih dolara, što je drugi po zaradi izvoz u zapadnoj Africi nakon Nigerije, rekao je napominjući da Gambija ima samo 4.000 hektara zemlje.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.