Predstavnici Samostalnog sindikata radnika u djelatnostima energetike, kemije i nemetala Hrvatske (EKN) zatražili su u srijedu od Vlade da hitno poduzme mjere da se odblokira račun Imunološkog zavoda d.d., kojemu zbog potraživanja od 13 milijuna kuna prijeti stečaj.

Račun Imunološkog zavoda dd blokirali su Vaba, HPB, HEP,  Grad Zagreb s Holdingom,  Grad Sv. Nedjelja, Porsche leasing, Biomax, rekao je na konferenciji za novinare Željko Klaus, v.d. predsjednik EKN-a Hrvatske, dodavši da  je riječ redom o državnim tvrtkama, jedinicama lokalne samouprave i državnoj banci, s kojima bi trebalo dogovoriti odgodu.

U suprotnom, stečaj Imunološkog zavoda d.d. po sili zakona bit će pokrenut 19. svibnja, a sadašnji radnici IZ-a ostat će bez imovine i sredstava za rad, čime će doći u pitanje i njihova egzistencija i pravo na rad, istaknuo je Klaus na konferenciji za novinare simboličnog naziva “Bajka je gotova – vukovi jedu Imunološki zavod”.

Sindikat od Vlade traži i da u najkraćem mogućem roku provede dva dokumenta koja bi riješila “trakavicu zvanu Imunološki zavod”.

Jedan od njih je Odluka Vlade od 30. srpnja prošle godine o preoblikovanju trgovačkog društva Imunološki zavod d.d. u Ustanovu za obavljanje djelatnosti zdravstva. Za provedbu te odluke u roku 90 dana, zaduženi su bili Ministarstvo zdravlja i Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), no ni nakon devet mjeseci ona nije provedena.

Zahtjev sindikata odnosi se i na žurnu provedbu Ugovora o prijenosu djelatnosti, sklopljenog između Imunološkog zavoda d.d. i Imunološkog zavoda, a koju je potvrdio Nadzorni odbor Imunološkog zavoda d.d. 1. listopada prošle godine.

Ako se ništa po tom pitanju ne poduzme i dođe do “trganja imovine IZ-a”, radnicima bi se moglo dogoditi da uskoro ostanu bez sredstava i objekata za proizvodnju.

U državnom proračunu za ovu godinu Vlada je osigurala 32,5 milijuna kuna za nastavak proizvodnje Imunološkog zavoda,  no sindikalci kažu i da se dug Imunološkog zavoda dd, iz njima nepoznatih razloga, ne može namiriti iz te svote koja je “izgleda namijenjena samo za plaće 176 radnika”.

“Ne znam za što je tih 32,5 milijuna kuna dodijeljeno? Je li to samo za plaće 176 radnika, koji su od 1. listopada prošle godine zaposlenici javne ustanove za koje se izdvaja novac u proračunu. Osjećam se užasno loše jer nam sada netko može reći da smo uhljebi, koji dobivaju plaću, a ne rade ništa”, rekla je sindikalna povjerenica Lidija Jagarinec.

Podsjetila je i kako će u srpnju ove godine biti tri godine kako je IZ dobio zabranu proizvodnje krvnih derivata i bakterijskih cjepiva, od kada bezuspješno pokušava ishoditi bilo kakvu dozvolu za nastavak proizvodnje.

“Tražimo od Vlade da učini sve kako bi se pokrenulo proizvodnju te da se paralelno počne s izgradnjom novih proizvodnih prostora, što nam je dosad milijun puta obećano”, rekla je Jagarinec.

Po njezinim riječima, razvoj situacije upućuje da je RH u interesu da svaku vlastitu proizvodnu djelatnost uguši, a “onda se čude da nam ljudi odlaze ‘trbuhom za kruhom'”.

Upitala je i je li problem u nečijim privatnim interesima  i onima koji su protekle tri godine uvozili preparate koje je IZ nekada proizvodio.

Na kraju se i upitala  “je li netko žrtvovao hrvatske tvrtke sa strateškom proizvodnjom – Petrokemiju, Inu i Imunološki zavod da bi Hrvatska ušla u EU”.

Iz sindikalne podružnice IZ-a poručili su da su, ovisno o razvoju događaja i reakcijama odgovornih, već idućeg tjedna spremni pokrenuti prosvjede. Vrijeme i mjesto njihova održavanja odredit će u ponedjeljak, 16. svibnja.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.