Peking mora biti spreman na “vojnu konfrontaciju” sa Sjedinjenim Državama u Južnokineskom moru, ocijenio je u utorak državni medij, uoči odluke međunarodnog suda o toj zoni u kojoj je kineska vojska počela vojne vježbe.

U svojem uvodniku Global Times, kineski dnevnik nacionalističkog tona, ocijenio je u utorak da Peking mora pojačati svoje kapacitete obrane i “biti spreman za svaku vojnu konfrontaciju”.

Kina polaže pravo na suverenitet nad gotovo čitavim tim pomorskim područjem bogatim ugljikovodicima, a na štetu ostalih obalnih zemalja među kojima su Filipini, te je službena Manila potpisala ugovor o obrani sa SAD-om.

Peking je u utorak počeo pomorske vojne vježbe u vodama blizu Paracelsa, arhipelaga koji kontrolira Kina, ali na koji pravo polaže i Vijetnam.

Ti će manevri trajati do 11. srpnja, dana uoči objave konačne odluke Stalnog suda za arbitražu u Den Haagu o teritorijalnom sporu između Filipina i Kine.

Peking ne priznaje nadležnost tog suda te je najavio da će odbaciti njegovu presudu, za koju sluti da će biti nepovoljna za Kinu.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.