Izjava ministra u Vladi Republike Srbije Aleksandra Vulina u Jadovnu o blaženom Alojziju Stepincu za katoličke je vjernike vrijeđanje najdubljih osjećaja, za Hrvate ponižavajuća, a za svakoga istinoljubivog čovjeka gaženje istine, poručeno je u utorak iz Zagrebačke nadbiskupije.

Nije vrijedno pozornosti miješanje ministra Vulina u pitanja o kanonizaciji kardinala Stepinca, ali je pozornosti itekako vrijedno neutemeljeno povezivanje Stepinca s ubojstvima ljudi i spominjanje njegova imena u kontekstu stradanja djece u koncentracijskim logorima, stoji u priopćenju Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.
Nadbiskupija zamjera odgovornima iz hrvatske Vlade što predstavnicima vlasti druge države dopuštaju u Hrvatskoj iznošenje neistina i vrijeđanje hrvatskih građana, tim više što su poznati i raniji Vulinovi istupi tijekom posjeta Hrvatskoj.
“Takav nemaran odnos hrvatskih vlasti prema istini o blaženomu Alojziju Stepincu i prema hrvatskoj prošlosti znak je nepoštivanja dostojanstva vlastitoga naroda i domovine”, navodi se u priopćenju.

[quote_box_center]

  • Nije vrijedno pozornosti miješanje ministra Vulina u pitanja o kanonizaciji kardinala Stepinca, ali je pozornosti itekako vrijedno neutemeljeno povezivanje Stepinca s ubojstvima ljudi

[/quote_box_center]

Nadamo se da stavove koje je u toj prigodi iznio ministar Vulin ne dijele ostali sudionici iste komemoracije, posebice ne predstavnici vjerskih zajednica, poručuje Zagrebačka nadbiskupija.
Srbijanski ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin u nedjelju je na komemoraciji u Jadovnom, kao izaslanik srbijanske vlade, više puta nazvao Stepinca “ustaškim vikarom” i doveo ga u vezu s “poklanom djecom u Jasenovcu”.

Komentiraj