Stradivarius violina, koja je pripadala virtuozu Romanu Totenbergu pronađena je 35 godina nakon što je nesala. Violona je nestala davne 1980. godine iz Totenbergova ureda, dok je on pozdravljao prijatelje i primao čestitke nakon uspješno odrađenog koncerta.

Vrijedan instrument se pojavio u lipnju, kada ga je žena odnijela na procjenu nakon što ga je naslijedila od pokojnog supruga. Vlasti su odmah obaviještene. Violine Antonija Stradivarija smatraju se jednim od najboljih na svijetu, a neke su postigle milijunsku cijenu.

Totenberg je bio čudo od djeteta u svojoj rodnoj Poljskoj, a instrument je kupio 1943. godine za svega 15 tisuća dolara. Procijenjuje se kako bi danas mogao vrijediti i 200 tisuća dolara.

Spomenuta je violina bila jedini instrument na kojem je Totenberg svirao sve dok nije ukradena, ali nastavio je s nastupima sve do svojih 90-ih godina. Ipak, nije doživio povratak svog voljenog instrumenta jer je preminuo 2012. godine u dobi od 101 godine.

Violina je vraćena njegovoj kćeri Nini. “Kada se dogodila krađa, moj je otac bio utučen. Kao da je izgubio ruku”, priča Nina. Kćeri slavnog violinista violinu namjeravaju prodati nekom izvođaču.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.