VIJENCI I KAKTUSI: U kozmetičkom salonu ‘Stanković’ Milanović je glumio političara, a Stanković novinara

STUDIO 4 – UŽIVO IZ VUKOVARA

Četvrtak, HRT 4, 10.10

Novinarka Martina Gantar daje mikrofon ravnateljici vukovarskog gradskog muzeja gđi Ruži Marić. Ona govori petnaest minuta, što bi bila katastrofa da muzealka Marić nije jedna od onih rijetkih javnih osoba koju možete slušati satima. Svakom njenom pripovijedanju unaprijed je osigurana olakotna okolnost koja se zove pozitivan kontekst. Ona, dame i gospodo, govori o Vukovaru, pa da čujemo. Sve što od nje svaki put čujemo izgovoreno je blago, dostojanstveno, simpatično, stručno i nikad nije dosadno.

RTL DANAS

Četvrtak, RTL TV, 18

Naše dvije drage privatne televizije totalno su se osramotile neprofesionalnim izvještavanjem s posljednje sjednice vlade. Obje su se strogo držale dnevnog reda, kao da smo usred vremena u kojem se izvještava o partijskom kongresu. Najprije ide referat, tj. odabrane predsjedničke misli pilota Milanovića o Hrvatskoj kao avionu koji bi se srušio da on i dvadesetak njegovih kopilota nisu na vrijeme ušli u kabinu. To je objavljeno na svim televizijama. RTL je ipak, reda radi, objavila i to da je nakon četiri godine pilotiranja javni dug postao dvostruko veći.

DNEVNIK

Četvrtak, Nova TV, 19.15

Nova TV nam je predočila svoje dno: u njenom izvještaju sa sjednice vlade nema čak ni jedinog važnog podatka: nakon četiri godine ove vlade javni dug je dosegao devedeset posto vrijednosti bruto društvenog proizvoda, što znači da nam prijeti neimaština.

PLODOVI ZEMLJE

Nedjelja, HRT 1, 12.32

Gost emisije bio je Stipan Bilić, agroekonomist i poljoprivredni analitičar, skraćeno: pametan i etičan stručnjak. Dok čekamo da urednika i voditelja Vlatka Grgurića bar malo obuzme buntovni duh pokojnog Ive Lončara dočekali smo nešto puno bolje. Stipan Bilić nam je rekao da je kod nas politika paralelni pravac sa stvarnim svijetom, a političari tvore zatvoren krug ljudi koje povezuje zajednički materijalni interes. Zatim: naš problem je odsustvo države i državne pameti, u proteklih sto godina država nije vodila ni jedan organizirani projekt u poljoprivredi, zadnjih dvadeset pet godina imamo politički sitem koji favorizira političare, 25 godina u javnosti se ne čuje glas stručnjaka s Agronomskog fakulteta.

NEDJELJOM U DVA

Nedjelja, HRT 1, 14.00

Nakon pet godina moljakanja voditelj je uspio na puni sat kozmetičkog tretmana u svojem salonu “Stanković” nagovoriti ni manje ni više nego predsjednika vlade, inače svoju tajnu simpatiju. Zadovoljstvo je bilo obostrano. Predsjednik Milanović je glumio političara, a Stanković novinara. To je koristilo obojici, ali samo njima. I jednom i drugom je isteklo vrijeme, ali i dalje ih nije briga za javnu dobrobit.

VIJESTI

Ponedjeljak, HRT 4, 9.00

Na bijelom ekranu piše velikim crnim slovima Vijesti. Pojavljuje se dežurni službenik g. Igor Dunaj i pokušava s blesimetra pročitati prvu vijest ovih svojih Vijesti nad vijestima. Odmah je zamucao i umjesto Sabor rekao Sab-Sabor. Četiri sata kasnije g. Dunaj je još uvijek dežurni službenik koji ponovo zamucuje već u prvoj riječi. Ovaj put je teže pogoditi pravu varijantu jer službujući novinar Dunaj izgovara “kako-kao”. Kad je izgovorio treću riječ stvorio se kontekst iz kojeg smo zaključili da je prava riječ ova druga: kao. Mladi g. Dunaj je nastavljač slavne tradicije HRT-a čiji voditelji zamuckuju.

VITA JELA ZELEN BOR

Ponedjeljak, HRT 1, 9.05

U prezentaciji voditeljice Marine Medved udate Pulić dogodila se tehnološka revolucija jednaka izumu kotača i vatre. Ona se više ne slika kako u petama zastrašujuće visine šeće do stola, nego koristi vrijeme dok ide uvodna reportaža da priđe stolu za kojim sjedi gost emisije.

Prije smo uvijek čekali da pita jel’ slobodno.

Za ovaj put je dosta da je išla reportaža, pa rez i onda voditeljica koja sjedi u kadru. Govorilo se o depresiji. Završna poruka gđe Marine Medved ud.

Pulić bila je “dragi gledatelji marite o sebi.” Marite?! Ali to još nije sve. Na teletekstu koji je predviđen da objavljuje vijesti pola prijepodneva je stajao tekst o velikom uspjehu ove emisije. Da nam je samo znati tko se usudio skinuti ovakav biser TV novinarstva.

STUDIO 4

Ponedjeljak, HRT 4, 11.20

Budući ministar gospodarstva g. Milan Račić jedan je od dva (drugi je Stipan Bilić u “Plodovima zemlje”) govornika tjedna. Kanađin po obrazovanju i radu, g. Račić je drugi u novom javnom nizu povratnika (prvi je Tihomir Orešković) koji u Hrvatsku donose svoju stručnost, a ne jedino emocije potkrijepljene izdašnim dolarskim milodarom.

Ono što vidimo mi svi vidi i on, pa kaže da mladim ljudima treba nada, treba im ostvarenje vjerovanja da će biti dobro plaćeni ako puno i dobro rade, a ne život u kojem se upišu u neku stranku, klimaš glavom deset godina i tada dobiješ neki bezvezni poslić i tako još dvadeset godina.

Kad sam odrastao, rekli su mi, Milane, budi najbolji i ja sam uvijek radio da budem takav“, kaže normalni g. Milan Račić.

Komentiraj

PODIJELI
Najbolji hrvatski TV kritičar, autor kolumne "Vijenci i kaktusi" koja je u 22 godine postojanja stekla kultni status.