Znanstvenici iz institucije Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI), tvrtke Virginia Tech i Sveučilišta Bremen ustanovili su kako su u kamenu duboko ispod morskog dna živjeli mikroorganizmi, piše sciencedaily.com.

Dokaz su pronašli u uzorku stijene iskopane tokom bušenja oceanske kore, to jest, zemljine površine ili ovojnice. Uzorak potječe iz geološkog razdoblja Krede prije 140 milijuna godina, kad je Zemlja polako počela poprimati sadašnji oblik.

 

  • “Prvotno smo bili usredotočeni i tražili na koji način morska voda reagira sa stijenama i kako se u tom procesu proizvodi vodik. Međutim, tokom analize uzoraka kamena otkrili smo bogate organske nakupine u mineralima koje su bile sastavljene od lipida, proteina i aminokiselina”, rekao je doktor Frieder Klein

 

Fosilni ostaci mikroorganizama pronađeni su u žilama koje su građene od minerala kalcita i brucita pomoću spektrometarskih i rendgenskih tehnika.

Ovo otkriće samo potvrđuje hipotezu kako je interakcija kamena i mora mogu stvoriti uvjete za život čak i u ovom negostoljubivom području za život. Uzorci kamena iz različitih dubina su različite boje od smeđe, do zelene i crne što je posljedica kemijskih reakcija s morskom vodom. Te reakcije važne su za održivost život mikroorganizama.

Pretpostavlja se kako su stijene reagirale s vodom prije 125 milijuna godina, kad je otprilike razdvojen superkontinent Pangea.

Uzorci su izvađeni kod obala Portugala i Španjolske godine 1993., više od dva desetljeća nije se analizirao ovaj geološki materijal.

Komentiraj