VIDEO: KAOS NA ULTRADESNIČARSKOM MARŠU U SAD-U Troje mrtvih, 34 osobe ranjene, srušio se helikopter

Jedna je žena poginula, a 19 osoba ozlijeđeno nakon što se automobil zabio u gomilu prosvjednika protiv ultradesničarskog marša održanog u gradu Charlottesvilleu. Tijekom subote zabilježeni su veliki neredi i nasilje na ulicama grada, između nacionalista i protuprosvjednika.

Vozač automobila, 20-godišnji James Fields iz Ohija nalazi se u pritvoru, a biti će optužen za ubojstvo drugog stupnja. Osim 19 ozlijeđenih u incidentu s automobilom, policia je objavila kako je još 15 osoba ozlijeđeno u drugim incidentima na ultradesničarskom maršu.

U poslijepodnevim satima subote, policijski helikopter se srušio na jugozapadu grada, pri čemu su poginula dva policajca. Helikopter je bio uključen u operaciju praćenja nereda u grad Charlottesvilleu.

Guverner američke savezne države Virginije Terry McAuliffe izjavio je da je jedina poruka za supremaciste koji su donijeli kaos na ulice Charlottesvillea da – idu kućama. “Imam poruku za sve ultradesničare, bjlačke supremaciste i naciste koji su došli u Charlottesville. Naša poruka je jasna i jednostavna – idite kućama. Niste poželjni u ovoj zajednici. Može vas biti sram. Pretvarate se da ste domoljubi, ali ste sve osim toga”, poručio je guverner.

Američki ministar pravosuđa Jeff Sessions kazao je da nasilje i smrt u Charlottesvilleu ‘udaraju ravno u srce američkog zakona i pravde’. “Kada se takvi događaji izrode iz rasne mržnje, izdaju naše ključne vrijednosti i to se ne može tolerirati”, rekao je Sessions.

Američki predsjednik Donald Trump na Twitteru je osudio nasilje u Charlottesvilleu. “Svi moramo biti ujedinjeni i osuditi sve što mržnja predstavlja. U Americi nema mjesta ovakvom nasilju”, napisao je.

Marš ‘Unite the Right’ organiziran je kako bi se prosvjedovalo protiv planiranog micanja spomenika generalu Robertu E. Leeju, koji se borio za ropstvo i Konfederaciju tijekom američkog Građanskog rata.

Komentiraj