zagrebačkom Studiju Moderne galerije „Josip Račić“ predstavljen je novi ciklus slika „Otok s dugom“ Stipe Nobila, jednog od naših poznatijih slikara dalmatinskog pejzaža i dalmatinskih otoka i vinograda, s naglaskom na otoku Korčuli. Izbor od četrnaest slika s motivima Lumbarde na Korčuli, nastalih u posljednjih deset godina, inače umjetnikova zavičaja, napravila je kustosica izložbe Biserka Rauter Plančić, ravnateljica Moderne galerije.

Stipe Nobilo (Lumbarda na Korčuli, 1945.), Pedagošku akademiju, likovni smjer, završio je u Splitu u klasi profesora Ante Kaštelančića. Diplomirao je na ALU u Zagrebu 1971. godine u klasi profesora Šime Perića. Godine 1973. upoznao je slikara Ivu Dulčića i s njim sudjeluje u nizu ostvarenja u tehnici mozaika (za osnovnu školu Lapad u Dubrovniku, za samostansku crkvu u Kreševu i Križni put za župnu crkvu u Brusju na otoku Hvaru). Emotivnu podijeljenost između rodne Lumbarde i Zagreba, u kojem je živio 20 godina, prekinuo je 1987. kada se definitivno vratio kući i odlučio se za neizvjesnu sudbinu profesionalnog slikara.

Biserka Rauter Plančić u katalogu izložbe pojašnjava specifičan slikarov rukopis koji je uspio balansirati da ostane u području ozbiljnog slikarstva, bez prelaska na dekorativnu stranu. „Ispunjene su vedrom slikarovom prirodom i vatrometom boja njegove osebujne palete, hrapave i umilne istovremeno kao i krajobraz kojemu posvećuje svoje slike. Mediteranskim suncem obasjani otok, točnije, more i kamen, limuni i oleandri, naranče i bajami, smokve i čempresi, vinogradi obrubljeni suhozidima, pejzaži – bez urbanizma- kako Nobilo voli naslovljavati svoje slike, ukratko, baština u kršu utonula u popodnevnu siestu, središnji je motiv Nobilova slikarstva koje već desetljećima osvaja mnogobrojne poklonike“. Razloga za široku omiljenost slikarova djela cijeli je niz, od toga da njegove slike na mah osvajaju toplinom i arkadijskim ozračjem Rajskog vrta, do toga da slikarova emanacija osjećajnosti spram vlastita zavičaja, njegove baštine i blagodatima naslijeđa kojima je okružen i u kojima uživa živeći i stvarajući na svom otoku – naprosto promatrače zadivljuju. On u slici spaja fovističko-ekspresionistička iskustva jarke tonske palete, preko utjecaja mnogih hrvatskih slikara Juga do približavanja strukturi Matisseovih kasnih kolaža.

Izložba u Galeriji Račić uvod je u skoru zagrebačku promociju umjetnikove monografije, autora Tonka Maroevića i Luke Paljetka, u izdanju Školske knjige.

Komentiraj

PREKOGoran Vranić
Podijeli objavu
Prethodni članakValverde završio nastup na Tour de Franceu, ali i sezonu
Sljedeći članakBRAZIL Uhićen zloglasni narkobos koji je policiji bježao gotovo 30 godina
Iva Körbler (Zagreb, 1973), povjesničarka umjetnosti, nezavisna kustosica i urednica Diplomirala povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Osnovnu i srednju muzičku školu „Elly Bašić“ pohađala i završila u Zagrebu. Od 1995. objavljuje tekstove, kritike, intervjue i eseje o modernoj i suvremenoj umjetnosti i arhitekturi u stručnim časopisima i novinama. Od 2001.-2009. urednica za likovnu umjetnost i arhitekturu u časopisu „Vijenac“. Bila je pomoćna suradnica za likovnu umjetnost, arhitekturu i glazbu na „Hrvatskom enciklopedijskom rječniku“ (Novi liber, 2002). Suradnica je Nacionala od 2003.-2007. te od prosinca 2014.