UŽIVO:

20:38 Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH u kasnim popodnevnim satima ponedjeljka upućeni su na najnovije požarište na otoku Ugljanu gdje su angažirani jedan Canadair CL-415 i jedan Airtractor AT-802, javlja MORH.

20:12 Stožer civilne zaštite Drniš objavio je poziv za evakuaciju:

”Povodom požara koji je u kategoriji velike nesreće izbio 21. kolovoza 2017. godine na Promini obavještavaju se stanovnici da je u tijeku evakuacija stanovništva iz požarom zahvaćenih područja i to:

LIŠNJAK – evakuiran

VELUŠIĆ – BIBIĆI, RAIČI I BUHE, VAROŠ u tijeku evakuacija.

Stanovnici požarom zahvaćenih područja pozivaju se na evakuaciju, a tko ostaje, ostaje na svoju odgovornost, javlja Dnevnik.hr

20:00 U mjestima kod Promina naređena je evakuacija stanovnika.

19:30 Novi zahtjev za hitnim dolaskom zračnih snaga stigao je iz Trbounja kod Drniša te će zračne snage nakon primirivanja požarišta u Pristegu i Popovićima sve snage usmjeriti u Trbounje, javlja MORH.

18:47 Minstar obrane Damir Krsičević, unutarnjih poslova Davor Božinović i prometa Oleg Butković u ponedjeljak poslijepodne su se obratili javnosti, nakon sastanka u Benkovcu.

“Vojska je tu pomoći svom narodu. Ova sezona je jedna od najgorih protupožarnih sezona. Dosad smo obavili preko 12 tisuća letova, od toga samo 2000 na požarištu. Potrošeno je preko milijun 200 tisuća litara goriva. Vidimo koliki je angažman zračnih snaga”, rekao je Krstićević koji se ispričao ljudima na cesti i turistima. VIŠE OVDJE

18:40 Požari u Kožinu, Zemuniku i Smokoviću su pod kontrolom, pa ni Zadar više nije u opasnosti, javlja Zadarski.hr.

Zahvaljujući pomoći koju su snage na terenu dobile iz zraka, na tri spomenuta požarišta koja su najbliže gradu, opanost od vatrene stihije puno je manja, no, zbog vjetra i dalje treba biti na oprezu kako se plamen ponovno ne bi razbuktao.

18:10 Zračlne snage i vatrogasci uspješno su ubranili Kožino kod Zadra. Odmah su sa  svim raspoloživim snagama krenule su u Pristeg na najnovije požarište u Zadarskoj županiji, javlja MORH.

18:00 Očekuje se izvanredna konferencija za novinare minstra obrane Damira Krstičevića, unutarnjih poslova Davora Božinovića i prometa Oolega Butkovića.

17:36 Tijekom gašenja požara u Turnju, vatrogasci su pronašli neobične ampule koje izazivaju sumnju da je požar podmetnut. “Našli smo jedan primjerak staklene ampule u kojoj je nekakav papirić, i nekakav kao fosforni nastavak. Dali smo to u policijsku u Biograd, tako da će vjerojatno istraga pokazati o čemu se radi”, rekao je za HRT zapovjednik JVP-a Biograd Darko Banić.

17:20 Kod zadarskih naselja Diklo i Kožino gori gusta šuma, ali i poljoprivredne površine te maslinici. Požar se približio kućama. Na terenu su vatrogasci i zračne snage.

16:40 Sve raspoložive zračne snage danas oko 15:30 sati preusmjerene su na najnovije požarište Kožino kod Zadra, javio je MORH.

16:15 Zbog požara uz autocestu A1 na naplatnim postajama Benkovac, Pirovac i Zadar II promet se isključuje bez naplate cestarine.

“U dogovoru s prometnom policijom, odjelom za sigurnost cestovnog prometa, zbog velikog broja požara uz autocestu, a u cilju zaštite sigurnosti i zdravlja naših korisnika, te bržeg isključivanja korisnika s autoceste, Hrvatske autoceste d.o.o. i Hrvatske autoceste održavanje i naplate cestarine d.o.o. donijele su odluku o “dizanju rampi” odnosno propuštanju bez plaćanja cestarine na naplatnim postajama Pirovac, Benkovac i Zadar II. Ističemo da naši korisnici zbog otvorenih požara uz autocestu, nisu ugroženi, ali zbog vremenskih uvjeta i gustog dima, donesena je Odluka o bržem isključenju s autoceste”, poručuju iz HAC-a.

16:00 N1 javlja kako je u Popovićima izgorio jedan gospodarski objekt. Zračne snage prebačene su iz Dikla prema Kozinu na kojem se nalazi odlagalište otpada.

15:15 Zbog  požara je za sav promet zatvorena dionica autoceste A1 Između čvora Zadar II i Šibenik. Kolona na naplati Zadar II je oko 7,5 km, na naplati Benkovac (u smjeru Splita) je oko 4 km, a na naplati Pirovac (u smjeru Zagreba) oko 5 km, na izlazu Šibenik u smjeru sjevera kolona je oko 2 km. Od 11:30 sati zatvorena je i državna cesta DC27 Benkovac-Stankovci, u Pristegu. Zbog požara zatvorene su ŽC6051 Perušić Benkovački-Kolarina i lokalna cesta Vrana-Ceranje, javljau iz HAK-a.

15:00 Aktivan je požar na lokaciji Turanj kod Sv. Filip i Jakov, za koji je dojava zaprimljena 20. kolovoza u 19:50 h. Na terenu su pripadnici JVP Zadar, DVD-a Sv. Filip i Jakov, Sukošan i Galovac te 3 Canadaira i 4 AirTtractor, javlja DUZS.

14:55 Aktivan je požar na Velebitu – predio Ćelavac, Modrići, Tulove grede, Sv. Rok za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 12. kolovoza u 13:50 sati. Opožarena je veća još neutvrđena površina različitog raslinja. Na požarištu su prisutna povremena izdimljavanja, ali je požar pod nadzorom gasitelja. Na terenu dežuraju pripadnici DVD-a Jasenice.

14:50 Kako javlja DUZS, na širem benkovačkom području aktivno je više požara (na području Popovići, Brgud, Lisičići, Podgrađe, Kožlovac, Ceranje – Vrana), koji su dojavljeni sinoć oko 20:00 sati. Na terenu su sve snage s područja Benkovca, Biograda, DIP Split, DIP Zadar, 72 vojnika NOS-a HKoV-a te izvanredne dislokacije iz Šibensko-kninske županije 6/2, Karlovačke županije 2/1, Zagrebačke županije (s požara Promina preusmjereni na ovaj požar) 14/5.

Na putu iz Krapinsko-zagorske županije je 18 vatrogasaca s 4 vozila, Primorsko-goranske županija 17 vatrogasaca s 5 vozila te iz  Sisačko-moslavačke županije 24 vatrogasca s 5 vatrogasnih vozila. Iz zraka požare gase 4 Canadaira i 2 AirTractora. Prema informacijama iz OKC MUP-a i ŽC 112 Zadar evakuirane su 3 osobe iz 2 kuće s Kožlovca i 5 osoba iz naselja Kolarina.

RANIJE OBJAVLJENO:

Požari su se opasno približili Zadru, potvrdili su u JVP, javlja Antena Zadar.

Neutvrđen broj kanadera i Airtractora trenutno vodu za gašenje uzima kod luke Gaženica.

“Izbilo je puno više požara. Da, blizu Zadra su”, rekli su im u JVP Zadar. Vatrogasni zapovjednik Šoša je rekao kako su vatrogasci umorni te kako bura otežava gašenje.

“Gori oko Benkovca i kod Vrane u miniranom području. To su najkritičnije točke. Imamo problem da je dio zračnih snaga prebačen na splitsko područje gdje gori blizu kuća. Kod samog Zadra smo u visokom stanju pripravnosti, držimo tamo dio snaga. Jako smo razvučeni po požarištima, gasimo od sinoć, vatrogasci su umorni, orkanska bura otežava gašenje”, poručio je.

JVP Zadar javlja da samo Vir ne gori. U plamenu su Slivnica Donja i Gornja, Smilčić-Kašić, Vrana, Benkovac i Turanj, javlja Antena Zadar. Požarište je dugačko nekoliko kilometara, situacija nije dobra, bježi kontroli jer je teren dijelom nepristupačan i puše jaka bura. Branimo kuće, vinograde, gospodarske objekte, ali još uvijek nema govora o saniranju rubova požarišta, rekao je Hini Šoša.

Zbog požara je za sav promet zatvorena dionica auto-ceste A1 između čvorova Zadar 2 i Šibenik, kolona na naplatnim kućicama u Benkovcu je oko osam kilometara, a kod Pirovca u smjeru Zagreba devet kilometara. Od 11:30 sati zatvorene su državna cesta DC 27 Benkovac – Pristeg te nekoliko lokalnih i županijskih prometnica na širem benkovačkom području.

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika u ponedjeljak su nastavile gasiti požare u najugroženijim područjima kod Turn

 

Komentiraj