Udruga U ime obitelji zatražila je u utorak dodjelu policijske zaštite Željki Markić zbog uvredljive fotomontaže tjednika Novosti, tražeći jednako postupanje kao i slučaju potpredsjednice Hrvatskog sabora Milanke Opačić (SDP), a iz policije odgovaraju da postoje određeni uvjeti za dobivanje njihove zaštite.

U ime obitelji se u priopćenju poziva na zahtjev predsjednika SDP-a Davora Bernardića za dodjelom policijske zaštite Milanki Opačić zbog objavljivanja uvredljive fotomontaže na portalu Dnevno.hr, te navodi da je policija u tom slučaju promptno reagirala i, prema pisanju medija, dodijelila Opačić zaštitu.

Udruga traži da se isto načelo postupanja policije primjeni i na njezinu predsjednicu Željku Markić, kao i na sve druge žene izložene uvredljivim fotomontažama kojima je cilj širenje mržnje, te da se i njoj dodijeli policijska zaštita.

U ime obitelji navodi da je tjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Novosti objavio 17. veljače na naslovnici fotomontažu Željke Markić s “hitlerovskim brčićima”, nakon što su javno ukazali na činjenicu da su Novosti zloupotrijebile proračunski novac namijenjen srpskoj manjini u Hrvatskoj za širenje netolerancije prema većinskom hrvatskom narodu.

Fotomontaža Željke Markić objavljenja je sa ciljem širenja mržnje i netrpeljivosti, uz druge uvredljive fotomontaže i tekstove, nakon što je udruga zatražila da Vlada i Savjet za nacionalne manjine prestane uplaćivati državna sredstva SNV-u te mu zabrani javljanje na natječaj za sredstva namijenjena nacionalnim manjinama sljedeće tri godine, kaže se u priopćenju.

Ravnateljstvo policije potvrdilo je Hini da je U ime obitelji uputila zahtjev za dodjelu zaštite Željke Markić te poručilo da će o tome obaviti provjere. U policiji kažu da “postoje određeni uvjeti pod kojima netko može dobiti policijsku zaštitu”, ali o njima ne mogu javno govoriti.

Portal Dnevno.hr objavio je 15. veljače fotografiju Milanke Opačić u majici sa četiri ćirilična slova, tvrdeći da se Opačić “ovjekoviječila na jednom od Serb festivala” te da je “fotografija autentična i da nije riječ o photoshopu”.

Policija je, međutim, provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdila da se radi o fotomontaži, dok za objavljivanje i distribuiranje te fotografije sumnjaju da je motivirano namjerom širenja mržnje i netrpeljivosti. “Sa ciljem prikupljanja svih relevantnih okolnosti ovog događaja policija nastavlja kriminalističko istraživanje”, odgovorilo je Ravnateljstvo policije Hini.

SDP-ov zastupnik u Hrvatskom saboru Joško Klisović potvrdio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u stranačkom sjedištu da je zbog prijetnji zatražena policijska zaštita za Milanku Opačić, ali ne zna je li joj i dodijeljena. Klisović je rekao kako je objavljivanje fotomontaže kojom se imputira da je Opačić bila na nekom festivalu srpske dijaspore “kao da nacrtate metu pa, eto, ekstremisti tucite”.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.