U kineskom gradu Dongguanu, smještenom u središnjoj provinciji Guangdong, tehnološka tvrtka Changying Precision Technology ima tvornicu kojom gotovo u potpunosti upravljaju roboti.

Vlasnici nisu samo automatizirali proizvodne linije, na kojima umjesto ljudskih, dijelove pametnih telefona sklapaju robotske ruke, već koriste autonomne kamione i drugu automatiziranu opremu u skladištima.

U tvornici još uvijek ima ljudi, njih troje nadgleda svaku proizvodnu liniju, dok nekolicina stručnjaka pazi na računalne kontrolne sustave. No, robotizacija postrojenja je ukinula većinu radnih mjesta, pa je danas zaposleno 60 od prijašnjih 650 radnika.

“S novim robotima, sada nas je samo 60,” kaže glavni menadžer tvrtke Luo Weiqiang i dodaje da će tvornica u skoroj budućnosti zapošljavati tek 20 radnika.

Weiqiang nije zadovoljan samo uštedama u proizvodnji, pa ističe da se ona gotovo utrostručila. Kako prenosi People’s Daily, ljudi su proizvodili 8,000 uređaja dnevno, dok roboti izrade njih 21,000. To je porast od 162.5 posto.

Poboljšala se i kvaliteta proizvoda, prije dolaska robota broj uređaja koji nisu prošli konačnu provjeru iznosio je 25, a danas je ispod 5 posto.

Potaknute uspjehom, robotizaciju najavljuju i druge kineske tvrtke, uživajući pritom svesrdnu podršku provincijskih vlasti koje su u ožujku 2015. godine najavile trogodišnji plan automatizacije kroz subvencioniranje nabavke robota.

Veliki proizvođači poput Foxconna koji snabdijeva velikane tehnološke industrije, robotizaciju su proveli još početkom 2011. godine.

Prema podacima Međunarodne federacije za robotiku (IFR), proizvodnja elektronike je jedan od glavnih razloga za uspješnost robotske industrije. Kina je pak najveće tržište za industrijsku robotiku, u zemlji je 2014. prodano 60,000 robota, navodi Tech Republic.

Komentiraj

FOTO:Boris Scitar/VLM/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.