Iran je predao dokumente o svojoj dosadašnjoj nuklearnoj aktivnosti, u skladu sa “smjernicama” zacrtanim u povijesnom dogovoru postignutom 14. srpnja, priopćila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) koja nadgleda poštuje li Teheran preuzete obveze.

 

  • “Ispunili smo svoje obveze u rokovima predviđenim dogovorom”, potvrdio je glasnogovornik Iranske organizacije za atomsku energiju Behruz Kamalvandi.

 

“Iran je IAEA-i predao pisana obrazloženja i dokumente, kao što je dogovoreno u smjernicama, kako bi se razjasnila prošla i sadašnja još neriješena pitanja u vezi s iranskim nuklearnim programom”, ističe UN-ova agencija u kratkom priopćenju.

“Ispunili smo svoje obveze u rokovima predviđenim dogovorom”, potvrdio je glasnogovornik Iranske organizacije za atomsku energiju Behruz Kamalvandi.

IAEA je u srpnju potpisala s Teheranom takozvane smjernice kojima se uvodi nadzor nad njegovim nuklearnim programom, u zamjenu za postupno ukidanje međunarodnih sankcija koje su nametnute 2006. i guše iransko gospodarstvo.

Međunarodna zajednica sumnja da je Teheran vodio tajna istraživanja u svrhu vojnog nuklearnog programa sve do 2003. a možda i nakon toga. Teheran je uvijek odbacivao te optužbe.

Uvjet za ukidanje međunarodnih sankcija je da IAEA nadgleda iranski nuklearni program tako što će imati pristup znanstvenicima, dokumentima i postrojenjima za koja se sumnja da su povezana s tim istraživanjima. Rezultate istrage IAEA treba objaviti 15. prosinca.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.