Novoizabrani saborski zastupnici u ponedjeljak su svojom čašću prisegnuli da će zastupničku dužnost obnašati savjesno i odgovorno, da će se u radu držati Ustava i zakona, poštivati pravni poredak te se zauzimati za svekoliki napredak države, čime je zaključena konstituirajuća saborska sjednica.

Predsjednik Sabora akademik Željko Reiner novo je okupljanje najavio za sredinu siječnja.

“Najvjerojatnije će to biti iza 15. siječnja”, rekao je Reiner koji je čestitao zastupnicima, poželio im sretan Božić i Novu godinu.

Prije razlaza, Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) izvijestilo je Sabor o provedenim izborima, izabranim zastupnicima, te 32 zastupnika koji su zatražili da im mandati miruju jer obnašaju dužnosti koje su nespojive sa zastupničkom.

Danom konstituiranja novog saziva, prestao je mandat zastupnicima iz prošlog, 7. saziva.

Predsjednica MIP-a Margareta Mađerić izvijestila je da je u Sabor izabran 151 zastupnik, 140 s lista u deset izbornih jednica u Hrvatskoj, tri s lista u posebnoj izbornoj jednici – “dijaspori”, te osam zastupnika manjina u posebnoj izbornoj jedinici, u Hrvatskoj.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.