Predsjdnik Europskog vijeća Donald Tusk u utorak je ocijenio kako je donedavni gradonačelnik Londona i euroskeptik Boris Johnson, jedan od glavnih zagovornika Brexita, ‘prešao sve granice’ usporedivši Europsku uniju sa Adolfom Hitlerom.

Tusk, bivši poljski premijer, napao je Johnsona zbog ‘političke amnezije’ oko kontroverznih izjava u kojima je usporedio ciljeve Europske unije s onima nacističkog diktatora o dominaciji kontinenta.

“Kada čujem da se Europsku uniju uspoređuje s planovima i prijektima Adolfa Hitlera, ne mogu šutjeti. Takav apsuradn argument trebalo bi potpuno ignorirati ako ne dolazi od nekoga od najutjecajnijih političara”, rekao je Tusk.

“Boris Johnson je prešao sve granice racionalne debate, demonstrirajući političku amneziju. U neku je ruku izrazio emocije mnogih Europljana, ali to nikako ne može biti isprika za ovu opasnu epizodu”, dodao je.

Podsjetimo, Johsnon je prišlog tjedna rekao ni Hitler ni Napoleon nisu uspjeli ujediniti Europu te da je EU bio “pokušaj da se to učini različitim metodama”.

“Napoleon, Hitler, razni ljudi pokušavali su to, i završilo je tragično. EU je pokušaj da to isto učini drugim metodama”, rekao je bivši londonski gradonačelnik, pripadnik britanskih Konzervativaca.

“Međutim ono što temeljno nedostaje, a to je vječni problem, nedostaje temeljna vjernost ideji Europe”, kazao je Johnson.

Komentiraj