Turski zastupnici su u četvrtak očekivano prihvatili izvanredno stanje koje je dan ranije proglasio predsjednik Recep Tayyip Erdogan, nakon neuspjela vojnog udara 15. srpnja.

“Snaga naroda je pobijedila snagu tenkova”, istaknuo je u parlamentu premijer Binali Yildirim nakon objave rezultata, 346 glasova ‘za’ i 115 ‘protiv’.

“Temeljna prava i slobode se privremeno ukidaju”, požalio se na Twitteru Sezgin Tanrikulu iz socijaldemokratske Republikanske narodne stranke (CHP), glavne oporbene stranka.

“U ovom času pomirbe društva na temelju protivljenja državnom udaru, ima li potrebe za uvođenjem izvanrednog stanja?”, upitao je Meral Danis Bestas, zastupnik kurdske Demokratske narodne stranke (HDP). “Izvanredno stanje proglašeno 1987. produljivalo se 46 puta”, istaknuo je.

Stranka predsjednika Erdogana, Stranka pravde i razvoja (AKP) ima apsolutnu većinu, 317 od 550 zastupnika.

Desna Stranka nacionalne akcije (MHP), s 40 zastupnika bila je najavila da će glasovati za izvanredno stanje.

Komentiraj

FOTO:EPA/STR
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.