Stotine mladih izašle su u četvrtak na ulice Pariza prosvjedujući protiv policijske brutalnosti, a lokalni mediji prenose da je najmanje 26 osoba uhićeno, te je zatvoreno 16 srednjih škola.

Između 800 i 1000 ljudi okupilo se na Nacionalnom trgu, a do uhićenja je došlo na širem području grada, većinom zbog pljački tijekom demonstracija, objavila je policija.

Radi se o posljednjem u nizu prosvjeda zbog navoda da je mladi muškarac koji je uhićen 2. veljače, pretučen i silovan policijskim pendrekom. Istraga o tom slučaju koji se dogodio u četvrti Aulnay-sous-Bois traje.

Jedan je policajac pod istragom zbog navodnog silovanja, a preostala tri zbog nasilnog ponašanja prilikom uhićenja 22-godišnjaka koji je još u bolnici s ozljedama glave i anusa.

Četvrt Aulnay-sous-Bois nastanjena je uglavnom migrantima i jedna je od nekoliko u kojima su izbili veliki nemiri 2005. Sukobi policije i lokalnih mladih imigranata privukli su tada globalnu pozornost na velike razlike između bogatog Pariza i siromašnih predgrađa koja ga okružuju.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.