Pod motom “Pokreni svoju kreativnost” 17. Špancirfest u Varaždinu održat će se ove godine od 21. do 30. kolovoza, najavili su danas organizatori iz Turističke zajednice grada Varaždina.

“S obzirom na stratešku usmjerenost Varaždina turizmu, Špancirfest kao glavni turistički proizvod mnogo je više od velike i uspješne manifestacije. On je nositelj gospodarskih aktivnosti, poticatelj razvoja turističke i ugostiteljske ponude, ali i katalizator promjena i inovacija. Ovo je poruka kojom želimo upozoriti na važnost kreativnosti i kreativne industrije”, istaknula je direktorica Turističke zajednice grada Varaždina Branka Tropp.

“Špancirfest je od male manifestacije izrastao u jedan od najznačanijih brendova našeg grada. Špancirfest se velikom većinom financira na tržištu. Mi pomažemo koliko je u našoj moći, no upravo takav način rada mora biti putokaz svima za uspješne događaje. Špancirfest je svake godine sve bolji, organizacijski napreduje, pun je kreativnosti”, rekao je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i pohvalio organizatore za odličan posao.

Dodao je kako ga posebno veseli “urbana akupunktura grada”, gdje će mladi kreativci osmisliti novi trg. Naime, Špancirfest će se pretvoriti u platformu koja će potaknuti mlade talentirane umjetnike – poduzetnike iz kreativne i kulturne industrije da još aktivnije razmišljaju tržišno. Ove su godine partneri Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija (HKKKKI), Arhitektonski fakultet iz Zagreba, Akademija likovnih umjetnosti, Tekstilno-tehnološki fakultet. U Uskoj ulici 30 mladih umjetnika iz Hrvatske i Slovenije održat će kreativne radionice u suradnji s HKKKKI-jem, a studenti Arhitektonskog fakulteta održat će radionicu “Akupunkture grada” u sklopu koje će kreirati izgled i identitet novog trga u Varaždinu između Habdelićeve ulice i Šetališta Vatroslava Jagića.

Špancirfest je i dio manifestacije “Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj” kroz koji će na Kapucinskom trgu nastupiti akrobatska skupina Transe Express, prvi put u Varaždinu s takvim programom. U sklopu “Rendez-vousa” bit će održan i koncert Nouvelle Vague, a posebna atrakcija zasigurno će biti francuski doručak.

“Posebno smo ponosni na partnerstvo ‘Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj’, što smo se udružili sa Špancirfestom, i što smo u prekrasnom Varaždinu. Radi se o vrlo važnom festivalu koji se obraća svim Varaždincima, ali i građanima Hrvatske”, rekla je veleposlanica Francuske u Hrvatskoj Michele Boccoz i dodala da su uistinu pripremili odlične programe koji će predstaviti Francusku.

Glazbeni program Špancirfesta održavat će se na trima pozornicama. Glavna pozornica kod Staroga grada i dalje je mjesto kombinacije velikih, svjetskih glazbenih zvijezda te najpoznatijih regionalnih bendova i izvođača među kojima su Mando Diao, Parov Stelar Band, Gogol Bordelo, Dubioza kolektiv, Bajaga & Instruktori, S.A.R.S. i Edo Maajka.

Na Stančićevu trgu, osim spomenutoga Nouvelle Vague, nastupit će Pankrti, Dzabmo Agusevi Orcherstra, Rambo Amadeus, Detour. Treća pozornica ima novu lokaciju kod vile Bedeković preko puta gradskog parka. Ondje će u dva vikenda nastupiti Maksim Mrvica, Darko Rundek, Massimo i Matija Dedić, Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić, Josipa Lisac i Amira Medunjanin, a kroz tjedan bit će rezervirana za kazališne predstave Kerekesh teatra, Zijaha Sokolovića, Teatra Gavran i Vida Baloga.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.