Obitelj trinaestogodišnje Indijke Aradhane Samdariye, koja je umrla nakon dvomjesečnog posta, optužena je za ubojstvo jer je djevojčicu primorala na kontroverzan vjerski obred, objavila je u nedjelju policija.

Trinaestogodišnjakinja je kolabirala i pala u komu dva dana pošto je završila šezdesetosmodnevan post, a potom je umrla od posljedica srčanog udara u južnome gradu Hyderabadu.

“Tijelo je kremirano i naša se istraga temelji na informacijama koje smo dobili od liječnika. Ispitat ćemo članove obitelji prije nego što nastavimo s istragom”, rekao je istražitelj M. Mattaiah.

Džainizam je jedna od najstarijih i najradikalnijih svjetskih religija s četiri milijuna sljedbenika u svijetu. Nastao je još u 6. stoljeću prije Krista odvajanjem od ortodoksnog brahmanizma. Njegovi sljedbenici vjeruju u miran, uravnotežen, samodiscipliniran i nenasilan život.

Svake se godine podvrgavaju jednom od najneobičnijih i najkontroverznijih rituala u svijetu, mističnom obredu poznatom kao ‘santhar’, drugim riječima izgladnjivanju do smrti.

Sandariyina obitelj je kazala da je djevojčica pristala na 68 dana posta tijekom kojega je dopušteno samo dvaput dnevno piti prokuhanu vodu.

Komentiraj

FOTO:EPA/FAROOQ KHAN
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.