Sve zemlje na balkanskoj izbjegličkoj ruti moraju se dogovoriti oko protočnosti svojih granica i izbjeći incidente koji bi narušili sigurnost i njihove odnose, suglasili su se u četvrtak u Zagrebu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i slovenski predsjednik Borut Pahor.

Slovenija je u srijedu počela postavljati bodljikavu žicu na granici prema Hrvatskoj smatrajući da bi Hrvatska ponovno mogla puštati izbjeglice preko zelene granice. Između dvije zemlje izbio je spor zbog toga što je dio slovenske ograde postavljen na hrvatskom teritoriju.

Protočnost treba regulirati tako da ne dovede do ugrožavanja sigurnosti tih država i njihovih susjeda, istaknuo je Pahor na zajedničkoj konferenciji za novinare s Grabar-Kitarović.

Hrvatska predsjednica je dodala da se Hrvatska i Slovenija potpuno slažu da se ne dopuste nikakvi incidenti koji bi narušili njihove odnose.

“O bilo kojem potezu moramo razgovarati otvoreno, prije svega vlade i ministarstva”.

Dvoje predsjednika nije pred novinarima komentiralo postavljanje ograde a novinarska pitanja nisu bila omogućena.

Slovenija odgovorila na hrvatsku notu: Nema argumenata za povlačenje žice

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak  je u odgovoru na hrvatsku notu, kojom je izražen prosvjed što je slovenska policija dijelom ograde za usmjeravanje migranata kod Harmice prešla na hrvatsku stranu, odbilo navode da je ogradom prekoračilo državnu granicu i navelo da je ona postavljena na slovenskom teritoriju, prenijela je popodne Slovenska tiskovna agencija STA.

Uz to, u Ljubljani navode kako postavljanje žičane ograde ne znači demarkaciju državne granice te da su o tome obavijestili hrvatsku vladu i arbitražni sud u Den Haagu.

Kako navodi slovensko ministarstvo vanjskih poslova, postavljene su samo “privremene zapreke” u ovisnosti od konfiguracije terena, a cilj im je usmjeravanje izbjeglica prema mjestima registracije i prihvatnim centrima te “zaštita vanjske schengenske granice”.
“Slovenija izbjegava incidente i konflikte i pozivamo Hrvatsku da postupa jednako”, navodi ministarstvo u odgovoru na notu i poziva na regionalnu suradnju po pitanju izbjeglica, prenosi Slovenska tiskovna agencija STA.

“Ovako brojne migracije velik su izazov za sve države u regiji, te je od bitne važnosti da one najtješnje surađuju u reguliranju migracijskih tokova”, navodi se u slovenskom odgovoru.

Slovenska ministrica obrane Andreja Katič popodne je prilikom posjeta izbjegličkom kampu u Gornjoj Radgoni izrazila uvjerenje da će dvije zemlje naći rješenje za nastali zaplet oko ograde.

Postavljanje bodljikave žice odvija se po planovima, na onim mjestima gdje naša policija ocjenjuje da ju je potrebno postaviti, rekla je Katič, ali je dodala da je potrebna suradnja i da se nada dijalogu i okončaju spora s Hrvatskom i suradnji svih država u regiji i šire na rješavanju migracijske problematike.

  • Na zaplet oko mjesta gdje ograda, po tvrdnjama hrvatske strane, prelazi na hrvatski teritorij reagirao je popodne na konferenciji za novinare i državni tajnik u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic, koji je rekao da je ograda na slovenskom teritoriju i da je Slovenija neće pomaknuti.

“Ograda se postavlja na slovenskom tlu i nije povezana s određivanjem granice, za njeno povlačenje nema argumenata i nadamo se da će Hrvatska prihvatiti naša objašnjenja”, kazao je Šefic na konferenciji za novinare u Brežicama, gdje je govorio o dnevnom i mjesečnom priljevu migranata u Sloveniji.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) u četvrtak je otpravniku poslova slovenskog veleposlanstva u Hrvatskoj uručilo prosvjednu notu zbog protupravnog postavljanja bodljikave žice na državnom području Republike Hrvatske u području Sutle, u blizini graničnog prijelaza Harmica te u području rijeke Bregančice, kod graničnog prijelaza Bregana Naselje.

“Time je slovenska strana povrijedila područje Republike Hrvatske koje i prema slovenskim službenim geodetskim evidencijama ne pripada Republici Sloveniji”, ističe se u priopćenju ministarstva. U noti se od slovenskog veleposlanstva zahtijeva da nadležnim slovenskim tijelima prenese zahtjev da se bez odlaganja ukloni bodljikava žica s teritorija Republike Hrvatske.

Komentiraj